Ukshin Tahiraj, Bujar Maholli och Martin Boberg, prisas för sina insatser som ungdomsledare inom Hyltebruks IF. Birgitta Årzén (S), nämndsordförande, överlämnade diplomen.
Ukshin Tahiraj, Bujar Maholli och Martin Boberg, prisas för sina insatser som ungdomsledare inom Hyltebruks IF. Birgitta Årzén (S), nämndsordförande, överlämnade diplomen. Bild: Lennart Hildingsson

”Våra unga ska bli bra ledare och vara justa mot varandra”

En ovanligt samspelt tränartrio från Hyltebruks IF, blir mottagare av kommunens ungdomsledarpris 2020.

ANNONS
|

Det är Martin Boberg, Bujar Maholli och Ukshin Tahiraj som tränar 11-12-årslaget i fotboll, som blir uppmärksammade av politikerna i kultur- och folkhälsonämnden.

De tre har tränat gruppen i fem år.

– Vi har lite olika roller och kompletterar varandra, säger Martin Boberg, när HP träffar dem på Örnvallen i Hyltebruk, en strålkastarbelyst kväll.

Ur kultur- och folkhälsonämndens motivering: ”Engagemanget finns till hundra procent vilket gör att alla spelarna känner sig välkomna till dagens träning och blir sedda både på och av planen”.

Och det går inte långt in i samtalet som HP har med dem, innan det uppenbarar sig att deras ungdomsträning inte bara har med dribblingsteknik och straffsparkar att göra.

ANNONS

– Jag började spela fotboll i HIF när jag var tio år. På den tiden fungerade det med att vår tränare sa till oss att göra det, gör detta, nu övar vi... Men detta räcker inte för dagens ungdom. De behöver motiveras på ett helt annat sätt, berättar Ukshin Tahiraj.

Det är för övrigt därför de är tre vuxna som tränar (egentligen fem, eftersom ytterligare två HIF-medlemmar nyligen anslutit sig för att få tränarerfarenhet).

– Ungdomarna är individer. De kommer hit för att bli sedda. De har samtidigt olika behov och förutsättningar. Vissa behöver mer stöd, andra mindre. Det finns inte en chans för någon av oss att klara det ensam.

Ukshin snuddar då vid vad som kanske är meningen med fotbollen, när han tillägger:

– De ska bli bra ledare och vara justa mot varandra.

ANNONS