Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Återhållsamt positiv. ”2013 var ett tufft år för Hylte, men det ser ut att bli något ljusare under 2014”, säger arbetsförmedlingschef Lars Öhlund som tycker att det trots allt är bra rörelse på arbetsmarknaden i Hylte.

”Utbildning är det viktiga för unga”

2013 var ett tufft år för Hylte med många varsel inom industrisektorn, en sektor som minskar antalet arbetstillfällen i hela landet. Enligt arbetsförmedlingschef Lars Öhlund, behövs utbildning och kompetens för att tackla svängningen.

Enligt Arbetsförmedlingen väntas 2014 bära med sig ett något bättre arbetsmarknadsläge, där jobben väntas öka i samtliga län. Men det gäller inte för alla yrken eller för alla grupper.

För Hylte som utmärker sig som en industritung kommun kan det bli fortsatt kärvt.

– Generellt får man säga att 2013 var ett tufft år för Hylte med alla varsel. Det som händer i Hylte nu sker även generellt i landet, att industrin minskar antalet arbetstillfällen, säger Lars Öhlund, chef för arbetsförmedlingen i Hylte och Halmstad.

Det blir tuffare och tuffare och även om man söker jobb utanför kommunen är konkurrensen hård.

– Man får vara beredd på att pendla, det är inte bara Hylte som är arbetsmarknaden utan även kommunerna runt omkring. På industrisidan är det väldigt tufft med stor konkurrens då det är många sökande på varje ledigt jobb. Men närheten in till Småland gör situationen i Hylte något bättre, även om det inte finns så mycket jobb inåt landet heller, säger Öhlund och hittar två lediga industrijobb i Gislaved på sin dator.

I dagsläget har arbetsförmedlingen i Hylte 718 inskrivna, av dem är 396 öppet arbetslösa eller går i program med olika aktivitetsstöd.

– Arbetsmarknaden är levande och rör sig hela tiden i Hylte, det är inte så att det står still. Förra veckan fick vi in 29 jobb, vilket är ovanligt mycket.

Det rörde sig dock om en del feriearbeten och tillfälliga jobb. De jobb som ligger ute inom Hylte kommun rör sig framför allt om offentlig sektor, vård, omsorg och skola.

– Det är förstås en annan typ av kompetens än industriarbetarna har. Svårigheten i dag är att många av jobben kräver en formell kompetens och många har inte den utbildningsbakgrunden. Kompetenserna matchar inte varandra.

Arbetsförmedlingen bedömer att det i hela landet blir svårare att rekrytera utbildad och erfaren arbetskraft och att det blir fortsatt svårt för de utan gymnasieutbildning att hitta arbete.

– För individen är utbildning och kompetens det viktigaste. När det gäller ungdomar så handlar det framför allt att slutföra gymnasiet. Tittar man på de jobben som ligger ute är gymnasial utbildning absolut minimum. De flesta kräver någon form av högskoleutbildning. En utbildning är väl investerade pengar och det är ett bättre långsiktigt tänk än att ta ett jobb kortsiktigt.

Arbetslösheten i Hylte ligger just nu på nästan åtta procent, ungefär en procent under siffrorna för hela riket. I Halland är det bara Halmstad som ligger över riket.

För ungdomar mellan 18 och 24 år, är siffran 15,2 procent för Hylte, riket i stort, två procent däröver.

– Det är förhållandevis höga tal i södra Halland, men prognosen bland företagarna säger att de det blir något ljusare för 2014.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här