Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Unnaryds skola. Bild: Isabel Bark/arkiv
Unnaryds skola. Bild: Isabel Bark/arkiv

Unnaryds skola pausar en klass från undervisning efter smittspridning

På Unnaryds skola har fem elever i samma klass bekräftats smittade av covid-19.
– På inrådan av Smittskydd Halland har vi beslutat att pausa en klass från undervisning från och med i morgon torsdag, säger rektorn Maria Gull Erlandsson.

Beslutet fattades på onsdagseftermiddagen efter att skolledningen suttit i ett långt möte med Smittskydd Halland och elevhälsan. Hylte kommun har efter detta gått ut på sin hemsida att skolledningen pausar all undervisning för den berörda klassen för att kunna bryta smittkedjan.

– Det är beslutat och klart. Vi har gått ut med information till alla vårdnadshavare på Unnaryds skola. Detta är en åtgärd vi gör för att minska smittspridningen, säger Maria Gull Erlandsson, rektor på F–6-skolan i Unnaryd som har totalt 122 elever.

Elever får stanna hemma

Undervisningen pausas i en vecka och eleverna får komma tillbaka till skolan på torsdag i nästa vecka. Den totala inkubationstiden för covid-19 är två till 14 dagar men symptomen bryter normalt ut efter fem dagar.

– Barn som inte har föräldrar med samhällsviktiga arbeten ska stanna hemma från skolan. Barn som har föräldrar med samhällsviktiga arbeten får komma till skolan om de är friska och inte har några symptom, säger Maria Gull Erlandsson.

Beslutet fattades formellt av barn- och ungdomsnämndens ordförande Maria Hedin (S) under onsdagen och gäller från och med torsdagen den 4 februari till och med tisdagen den 9 februari. Samtliga elever på skolan och deras vårdnadshavare har informerats om läget.

Är det många av vårdnadshavarna som är sjuka i covid-19?

– Det kan jag inte svara på om vårdnadshavarna är sjuka eller inte, säger Maria Gull Erlandsson.

Undervisningen för övriga elever på skolan bedrivs som vanligt, men vårdnadshavare uppmanas att vara extra uppmärksamma på symptom hos sitt barn eller övriga familjemedlemmar. Friska elever utan symptom är välkomna till skolan. Däremot ska elever stanna hemma om det finns andra personer i hushållet som har en bekräftad covid-19-smitta.

Vilka åtgärder har skolan vidtagit nu när det finns bekräftade fall?

– Vi följer de restriktioner vi får från staben. När jag får information från vårdnadshavare eller klasslärare att det finns bekräftade fall i verksamheten så rapporterar jag in det till staben och till barn- och utbildningsförvaltningens kontor. Utifrån det så får vi rekommendationer och riktlinjer hur vi ska hantera det, säger Maria Gull Erlandsson.

Vilka restriktioner har ni vid hämtning och lämning av elever?

– Vårdnadshavare hämtar och lämnar utanför fritidsverksamheten. Vi gör de anpassningar vi kan och följer alla restriktioner från Smittskydd Halland och Folkhälsomyndigheten, precis som övriga samhället. Den smitta vi har speglar smittspridningen vi har i samhället.

Rektorn vill inte säga något mer om hur den allmänna sjukfrånvaron ser ut på skolan just nu.

– Jag vet inte om det är så relevanta siffror. I de här tiderna vill jag inte skapa någon mer panik i samhället Unnaryd, säger Maria Gull Erlandsson, som har avböjt att vara med på bild i Hallandsposten.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!