Edvin Montell, Leo Westberg och Nathalie Alm är några av ungdomarna som har fått hjälpa till med matinköp i sommar.
Edvin Montell, Leo Westberg och Nathalie Alm är några av ungdomarna som har fått hjälpa till med matinköp i sommar.

Ungdomar hjälper äldre i oroliga coronatider

Från vanliga feriepraktikanter till mathandlare – i coronatider har sommarjobbarna otvivelaktigt fått nya arbetsuppgifter.

ANNONS
LocationHyltebruk, Hylte||

När det stod klart att årets feriepraktikanter inte skulle kunna arbeta inom omsorgen fick kommunen tänka om. I stället för att ha varit placerade på olika äldreboenden har årets sommarjobbare bland annat fått assistera med matinköp.

– De kunde inte vara på plats hos de äldre, men genom att handla mat har de ändå kunnat hjälpa till, säger Amela Kara, samordnare för sommarens feriepraktikplatser, och fortsätter:

– Min uppfattning är att de har tyckt att det har varit jätteroligt att få göra en god gärning.

Det är via Svenska kyrkans initiativ som det under våren, och sedermera även under sommaren, har handlats och levererats matvaror till personer som tillhör någon av riskgrupperna för covid-19. När det till slut var dags för semestertider har ungdomarna – vilka har varit indelade i mindre grupper – fått rycka ut i stället.

ANNONS

– Jag har varit ute och handlat en gång. Då fick vi tänka på att ha på oss handskar och att inte stå för nära dörren när vi lämnade matkassarna, säger Leo Westberg och fortsätter:

– De var verkligen tacksamma när vi kom. Några äldre ville även lämna lite dricks.

Vidare berättar han att han absolut hade kunnat tänka sig att hjälpa till igen – trots att den första erfarenheten gjordes i ösregn och med endast en cykel som färdmedel.

– Det var lite småsvårt att få med allt på cyklarna. Att det regnade och att vi hade papperskassar gjorde inte heller saker enklare, säger han.

LÄS MER:Matbutikerna tror på fortsatt mycket e-handel efter corona

LÄS MER:Han satsar på en obemannad livsmedelsbutik

ANNONS