Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Tv-kock och matskribent väcker liv i restaurang på landet

Eva och Nicolai Tram lämnade stressen i Köpenhamn för ett nytt, lugnare liv nära naturen i Sverige. Nu har de köpt ett gammalt sågverk och ska damma av den senaste verksamheten som drevs här: restaurang Knystaforsen.

Paret Tram dukar fram saft och skorpor på terrassen till det gamla sågverket, i närheten av den forna konstnärsbyn i Rydöbruk. I den lummiga trädgården syns ett tipitält som de har slagit upp precis intill Nissan.

– I bland känns det som att vi är på en ö, säger Nicolai belåtet och brer smör på en skorpa.

Från Köpenhamn till Rydöbruk

Efter att ha lämnat Köpenhamn bakom sig och sålt allt de ägde håller de nu på att inreda ett hem för sig själva och sina två söner på andra våningen i det gamla sågverket. På bottenplan arbetar en snickare med att såga till brädor till det som ska bli en restaurang och utanför huset har Eva och Nicolai börjat odla kryddväxter.

– Vi vill att restaurangen ska bli en avspegling av naturen och vattnet här omkring. Det finns så mycket mat gömd – kräftor, smultron, blåbär. Det är helt otroligt att Halland inte är berömt i hela världen, menar Nicolai.

Eva och Nicolai Tram lämnade stressen i Köpenhamn för ett nytt, lugnare liv nära naturen i Sverige. Här kan de odla kryddväxter utanför huset. Bild: Isabel Bark
Eva och Nicolai Tram lämnade stressen i Köpenhamn för ett nytt, lugnare liv nära naturen i Sverige. Här kan de odla kryddväxter utanför huset. Bild: Isabel Bark

Restaurangen, som de är i full gång att planera, ska växa och förändras med tiden.

– Skälet att vi flyttade hit var för att hitta lugnet. Vi vill göra på ett annat sätt nu och kommer bara ha 25 sittplatser, eftersom vi vill klara att göra det mesta själva och samtidigt hinna prata med gästerna utan att det blir stressigt, säger Eva.

Tid för renovering

Restaurang Knystaforsen har redan existerat och drevs då av Kjell Eriksson och Marianne Lindberg. Men nu är det omkring tio år sedan matgäster serverades husmanskost här. På senare år drev Kjell och Marianne en loppis.

– En dag åkte vi förbi och började prata med Kjell om vilket fantastiskt hus det är. Då frågade han om vi ville köpa det. Det är den korta versionen, säger Nicolai och skrattar.

Är vi galna som startar en restaurang mitt under en pandemi?

Sågverket byggdes redan 1874 och några detaljer i byggnaden har bevarats ända sedan dess, bland annat träbjälkar som sitter inne i restaurangens tak.

Coronakrisen har gett Eva och Nicolai tid för renovering och de hoppas att allt har lugnat sig när restaurangen ska invigas, lagom till jul.

– Är vi galna som startar en restaurang mitt under en pandemi?, frågar sig Nicolai.

Platsen Knystaforsen ligger i närheten av den gamla konstnärsbyn i Rydöbruk. Bild: Isabel Bark
Platsen Knystaforsen ligger i närheten av den gamla konstnärsbyn i Rydöbruk. Bild: Isabel Bark

Men varken han eller hustrun är nybörjare inom området. Eva är matskribent, fotograf och sommelier medan Nicolai står vid grytorna. Han lagar mat i tv, bland annat i tv-programmet Go' morgen Danmark, och har tillsammans med Eva gett ut böcker på temat utomhusmatlagning över öppen eld (på danska: bålmad).

– Det här blir ingen finkrog för långväga gäster, utan ett ställe för alla. Vi kommer arbeta mycket lokala råvaror och jag tänker hålla kockskola för dem som vill lära sig laga mat över öppen eld, säger Nicolai.

Vill dela den idylliska platsen

– Vi ska också ha kvällar med lite finare matlagning då vi bjuder in olika kockar. Vi har ett stort nätverk från vårt tidigare arbetsliv. Det kommer bli superskoj, säger Eva.

För paret är det viktigt att kunna dela den idylliska platsen med sina gäster. Här har de själva funnit ro och livsglädje efter det stressiga livet i Köpenhamn.

– Jag har inte så mycket att bevisa längre utan vill bara laga mat som smakar mycket i en fantastisk omgivning. När jag drev restaurang i Köpenhamn handlade den om mig. Nu ska restaurangen handla om gästerna, konstaterar Nicolai.

Läs tidigare artikel:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här