Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Två barnfamiljer blev hemlösa efter branden i Rydöbruk

Polisen har hållit förhör kring söndagens brand i fabriksbyggnaden i Rydöbruk, men vad som orsakade branden är ännu inte känt. Två barnfamiljer blev hemlösa efter branden.
– Vi ordnade direkt en ny lägenhet i Hyltebruk till den ena familjen. Den andra fick ta in på hotell i Halmstad, berättar fastighetsförvaltaren Nora Abdou.

Branden på Nissadalsvägen i Rydöbruk totalförstörde den gamla syfabriken. Här drevs numera en bilverkstad och vägg i vägg med denna fanns två hyreslägenheter.

LÄS MER: Kraftig brand förstörde bilverkstad i Rydöbruk

– Det brann ut genom ett fönster när jag kom fram. Var branden startade och vad som orsakade branden får polisens utredning visa. I vissa fall gör vi egna olycksutredningar, men det är mest när personer skadat sig, säger Jonas Aronsson, räddningsledare på räddningstjänsten i Hylte.

Det var mycket folk i rörelse och en traumatisk upplevelse för alla inblandade.

Totalt åtta personer, inklusive barn, står skrivna på adressen men inga personer kom till skada vid branden. Bilverkstaden och de två lägenheterna gick däremot inte att rädda.

– Stämningen var inte jättelugn på platsen. Det var mycket folk i rörelse och en traumatisk upplevelse för alla inblandade, berättar Jonas Aronsson.

Fick ta in på hotell

Två barnfamiljer blev hemlösa efter söndagens brand.

– Vi ordnade direkt en ny lägenhet i Hyltebruk till den ena familjen. Den andra fick ta in på hotell i Halmstad, berättar Nora Abdou från Halmstad, som är förvaltare av fastigheten.

Flykten från byggnaden gick dock hastigt. Större delen av familjernas tillhörigheter och alla möbler blev lågornas rov.

”Vi ordnade direkt en ny lägenhet i Hyltebruk till den ena familjen. Den andra fick ta in på hotell i Halmstad”, berättar Nora Abdou från Halmstad, som är förvaltare av fastigheten. Bild: Jan Bergman/arkiv
”Vi ordnade direkt en ny lägenhet i Hyltebruk till den ena familjen. Den andra fick ta in på hotell i Halmstad”, berättar Nora Abdou från Halmstad, som är förvaltare av fastigheten. Bild: Jan Bergman/arkiv

Nora Abdou är också innehavare av Walis Livs i Hyltebruk. Och där började man under måndagen att samla in kläder och skor till de drabbade familjerna. Enskilda Hyltebor har också hört av sig för att skänka möbler.

– Ägaren till fastigheten är ett svenskt bolag, men som finns i Egypten, berättar Nora Abdou vidare.

Namnet på bolaget är Egypt-Sweden Properties AB, med huvudkontor i Halmstad. Om inte coronarestriktionerna varit skulle någon representant därifrån, enligt Abdou, nu åkt till Sverige för att besiktiga brandplatsen. Dess ägare är ändå underrättade. Fastigheten uppges vara brandförsäkrad.

Polisen ska göra en teknisk undersökning

Bilverkstaden - där branden uppges ha startat - var en tredje hyresgäst i fastigheten. Den hade ingen koppling till de båda familjer som bodde i huset.

– Vi vet inte vad som har orsakat branden eller var den har startat, säger Johanna Åström, förundersökningsledare på polisens enhet för grova brott i Halland.

Ägaren till fastigheten är ett svenskt bolag, men som finns i Egypten.

Polisen utreder branden som grov mordbrand och har spärrat av fastigheten. Vid 15.30-tiden på måndagseftermiddagen hade den tekniska undersökningen inte påbörjats.

– Vi håller förhör i detta nu och därefter kommer tekniker åka ut till platsen. Jag kan inte säga så mycket mer i nuläget, säger Johanna Åström.

Så sent som för två veckor sedan gjorde Hallandsposten ett reportage om den gamla syfabrikstomten. Då handlade det om nedskräpningen och skrotbilarna i utemiljön runt byggnaden.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här