Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Två år efter kritiken – så fungerar skötseln av konstgräsplanen i dag

För två år sedan fick Hylte kommun hård kritik för skötseln av konstgräsplanen vid Örnvallen. Sedan dess har en skötselplan med tydliga riktlinjer tagits fram. På tisdag inleder de lokala fotbollslagen sina träningar och efter detta datum har kommunen lovat att hålla planen snöfri.

Det var i början av 2019 som Hallandsposten skrev om inkörningsproblemen med den då nyinvigda konstgräsplanen i Hyltebruk. Flera lag hade tvingats ställa in träningar under försäsongen eftersom planen ansågs isig, hal och livsfarlig att bedriva träningar på. Hylte kommun medgav att det hade varit problem med skötseln och lovade bättring.

LÄS MER: Ny konstgräsplan anses livsfarlig att spela på

Sedan dess har det hänt en del. Kommunen har numera en tydlig skötselplan som styr hur konstgräset ska underhållas.

– Vi har gått ut till alla föreningar att planen börjar snöröjas den 16 februari och framåt, då kan vi garantera att den är snöröjd. Om det kommer nya snöfall så ska den vara snöröjd inom 48 timmar. Däremot råder undantag på helger, säger Christer Grähs, kultur- och folkhälsochef i Hylte kommun.

Snöröjning sliter på konstgräsplanen

En föreningsaktiv, som har kontaktat HP, är ändå kritisk till att konstgräsplanen inte går att använda förrän i mitten av februari och menar att det går ut över ungdomar som vill börja träna igen nu när utomhusträning är tillåten igen.

– Det finns alltid de som undrar varför vi inte skottar före den 16 februari. I november, december och en bra bit in i januari har vi ganska få bokningar. Nästan alla kommuner försöker undvika att snöröja för ofta på konstgräsplaner. All snöröjning belastar och sliter på konstgräsplanen eftersom man kör med tunga fordon. Vi måste ha en planering så att vår konstgräsplan håller i tio år, säger Christer Grähs och tillägger:

Hyltes kultur- och folkhälsochef Christer Grähs. Bild: Isabel Bark/arkiv
Hyltes kultur- och folkhälsochef Christer Grähs. Bild: Isabel Bark/arkiv

– Det finns också en miljöaspekt – vid varje snöröjning finns det risk att det blir ett miljöutsläpp genom granulaten. Efter att snön är borta lägger man på tösalt och det fungerar bara vid vissa temperaturer.

Det finns inte någon värme installerad under planen, eftersom det hade blivit en mycket dyrare investering. Med detta i åtanke innebär en snöfri vinter fler spelbara dagar på konstgräset.

– Om vi inte har några väderstörningar alls, så används planen såklart mer. Vi hade också stopp i en månad på grund av pandemin, säger Christer Grähs.

Utomhusträningar startar på tisdag

På tisdag drar Hyltebruks IF igång sina träningar.

– Förhoppningsvis är planen bra och går att spela på då. Det förutsätter vi nästan. Sedan konstgräsplanen invigdes är detta första riktiga vintern, där snön har legat så lång tid och så nära inpå säsongen, konstaterar Ukshin Tahiraj, fotbollstränare för killar i 12-13-årsåldern.

Enligt Christer Grähs är det än så länge bara två föreningar som har bokat konstgräset under våren: Hyltebruks IF och Torup/Rydö FF. Unnaryds Goif och Långaryds IF har inte kommit in med några bokningar än.

Är ni nöjda med hur det fungerar med konstgräsplanen nu jämfört med efter invigningen (hösten 2018)?

– Jag tycker att nu har vi en annan tydlighet gentemot föreningarna. Då sa vi att det skulle skottas en viss period som vi inte klarade att hålla. Jag kan förstå att föreningsaktiva kan bli besvikna när de inte kan träna. Men vi kan inte tänka på enskilda lag här utan måste prioritera att sköta planen på ett hållbart sätt och även ha ett miljöperspektiv, säger Christer Grähs.

Örnvallen i Hyltebruk. Bild: Isabel Bark
Örnvallen i Hyltebruk. Bild: Isabel Bark

Då och då får kommunen in synpunkter om skötseln av konstgräset och även om belysningen runt planen.

– Man måste ha rimliga förväntningar. Belysningen fungerar som den ska och är godkänd för matchspel i division 2. I normalfallet spärrar vi det översta läget som är till för elitnivå, det är varken ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart att ha igång, menar Grähs.

Så sköts konstgräset i vinter

Hylte kommuns riktlinjer för underhåll av konstgräsplanen vintertid:

• Från den 1 november till den 15 februari sker ingen snö- eller halkbekämpning på konstgräsplanen.

• Planen får nyttjas under denna period men helt på föreningens egna initiativ. Ingen hyresreduktion utgår för icke snöröjd plan.

• Från den 16 februari snöröjs planen inom 48 timmar efter det att snöfall upphört.

• Ingen helgtjänstgöring förekommer och planen kommer därför inte skottas under veckoslut (lör/sön).

Källa: Hylte kommun

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här