Tusentals åkte skridsko på Bolmen

För andra helgen i rad har Bolmen varit ett eldorado för skridskoåkare, vilka strömmat till från de tre län som omger sjön.

ANNONS
|

"Det är den enda sjön häromkring som inte har ett snötäcke", förklarar Anders Lust, från Reftele, i Gislaveds kommun.

Med sin kunskap om råkar och sprickstråk i sjön anförde han ett kompisgäng på ett tiotal personer, vilka på söndagen utgick från Tiraholm och gjorde en tur i gattet mellan Hyltelandet och Bolmsö.

Här har det senaste snöfallet effektivt blåsts bort. Runt Storö och Tira öar är det stöpis, med förhållandevis mycket sprickbildningar. Längre söderut, från Järanäsviken och vidare nedåt är det mestadels tjock och mörk kärnis som det är en fröjd att åka på.

– Jag åkte här igår också, och förra helgen. Det är helt fantastiskt, utbrister Ingemar Lund, från Hyltebruk.

ANNONS

Under söndagsturen på fyra timmar räknade vi grovt med att vi såg ett par hundra åkare väster om Bolmsö. Sedan rymmer Bolmen flera ytterligare ”centra” för åkare, som Dannäs i norränden till vilket Värnaborna åker och Tannåker och Bolmstad på östra sidan dit de i såna här sammanhang aktiva Ljungbyborna beger sig.

Det var också under veckoslutet så mycket skridskoåkare ute att fiskerestaurangen i Tiraholm flyttade sina reklamskyltar med öppettider från landsvägen och ställde upp dem mitt i sjön.

– Vi upptäckte att det började komma en skridskoåkare till oss. Så Malin, här i restaurangen, bestämde sig för att dra ut en skylt på isen, berättar Vicky Ekwall, från ägarfamiljen.

ANNONS