Arbetet pågår med att ta sig fram till rasplatsen. Arbetsfordon på väg ned till generatorhallen, som är insprängd i berget vid Lintalund.
Arbetet pågår med att ta sig fram till rasplatsen. Arbetsfordon på väg ned till generatorhallen, som är insprängd i berget vid Lintalund. Bild: Lennart Hildingsson

Tunnelraset stoppar brukets elproduktion

Sedan i midsomras har Bruket gått miste om 10 000-tals megawattimmar i egen elproduktion. Anledningen är Statskrafts tunnelras i Hylte kraftverk.

ANNONS
|

– Jag vet inte vad det kostat oss ekonomiskt. Men vi är angelägna, inte minst med tanke på vad vi investerat i kondensturbinen, att komma i gång igen, säger Håkan Naij, som är fabrikschef för Stora Enso Hylte.

2018 investerade tidningspappersbruket 7 miljoner kronor i en kondensturbin, vilken förvandlar ånga från fabrikens fastbränslepannor till elektricitet. Ursprungligen användes ångan till värme för pappersmaskinerna, men då dessa för sju år sedan började stängas, uppstod ett överskott på energi.

Kondensturbinen ha en kapacitet på 10,5 megawatt, vilket för övrigt motsvarar 40 procent av effekten på Hylte kraftverk. Bruket förbrukar denna el till sina maskiner.

ANNONS

Kondensturbinen i drift genererar en mängd kylvatten och detta släpps ut i dykartunneln under samhället och därifrån vidare till Jakobs sjö och kraftverket.

Så när kraftverket, efter raset i tunneln i Lintalund, stängdes i somras ströps utloppet för kylvattnet. Turbinen fick då helt enkelt stängas av.

Den el som skulle genererats från turbinen har i stället fått köpas utifrån. Förlusten i detta kan inte Håkan Naij värdera, uppger han, med hänvisning till variationer i elpriser. Man har dock, till följd av situationen, bromsat ångproduktionen och sparar på flisbränslet.

En lösning för att få i gång elproduktionen är nu, eftersom Statkrafts reparationer tycks ta tid, att leda kylvattnet i Nissans egentliga fåra. Här hänvisar Naij till att det krävs tillstånd från länsstyrelsen.

Ett sånt klartecken har Bruket också fått, ett temporärt tillstånd så länge tillgången till Jakobs sjö och vägen om kraftverket är borta.

– Länsstyrelsen har varit snabba med att handlägga. Vi ska nu bara ställa i ordning en ledning för kylvattnet. De kommer att ta ungefär tre veckor till, säger Helén Johansson, miljöansvarig vid Stora Enso i Hylte.

Fakta: Statkrafts tunnelras

I juni i år upptäcktes att delar av en tunnelvägg i Hylte kraftverk mellan Hyltebruk och Rydöbruk rasat. Stenar bromsade vattenflödet i utloppstunneln.

Verket fick stoppas.

Arbetet pågår fortfarande med att ta sig fram till rasplatsen.

– Vi har lokaliserat den och tittat på den med en undervattensdrönare, säger Torbjörn Svensson, driftschef vid Statkraft Sverige.

Statkraft har ingen prognos över hur länge arbetet med att åtgärda olyckan kommer att pågå. Under tiden är kraftverket avstängt och åns vatten leds i Nissans naturliga fåra mellan Hyltebruk och Rydöbruk.

ANNONS