Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Truckutbildning ska ge fler jobbchanser

De två senaste veckorna har ett 20-tal elever på lärlingsutbildningen lagt all kraft på att lära sig köra truck. Truckutbildningen är ett sätt att göra ungdomarna mer anställningsbara.

Tommy Andersson har lastat en pall med material och håller på att backa trucken för att visa upp sina färdigheter i en sicksackbana. I veckan har han och ett tiotal andra elever från lärlingsutbildningen övat med fordonen på en asfaltsplan vid brandstationen i Hyltebruk. Totalt 22 ungdomar nappade på erbjudandet om att gå kursen. Nu är det dags för uppkörning för några av dem.

– Det är bra att ha ett truckkörkort. Jag arbetar som bilmekaniker och vi använder truck på jobbet ibland, säger Sebastian Norén.

Det är första gången som Hyltes lärlingsutbildning anordnar truckutbildningen. Tack vare företag som lånar ut truckar och Hylte kommun som upplåter asfaltsytan räckte pengarna till att hyra in en av landets främsta truckutbildare. Enligt utbildningsledareLinda Wennerholm är vinsterna med kursen stora.

– Målsättningen är att ungdomarna ska kunna öka sin anställningsbarhet och bli mer konkurrenskraftiga.

Deltagaren Sandra Lönnberg tror att hon kan ha stor nytta av truckkörkortet i sitt kommande yrke som ljudtekniker.

– Det är samma princip för att lasta högtalare. Det svåraste med att köra truck är att få lasten stabil.

Körkortet som Hylteungdomarna tar kallas TLP2 och gäller för laster upp till tio ton. Teorin har de pluggat in sedan tidigare. Nu återstår bara att visa vad de kan i praktiken. Yrkesuppföljaren Mats Larsson är imponerad över det engagemang eleverna visat i kursen. Han menar att det är långt ifrån alla kommuner som erbjuder ungdomar att ta truckkörkort.

– Företag som jag besöker har haft önskemål om att vi ska en sådan kurs, det är vanligt att arbetsgivare vill att man ska ha truckkörkort.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här