Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torups skola har ett stort renoveringsbehov. Bland annat anges att all el och alla rörsystem behöver bytas ut. Bild: Lennart Hildingsson/ arkiv
Torups skola har ett stort renoveringsbehov. Bland annat anges att all el och alla rörsystem behöver bytas ut. Bild: Lennart Hildingsson/ arkiv

Trots den höga prislappen: Politikerna vill renovera Torups skola

Det kommer att kosta 58 miljoner kronor att renovera Torups skola. Investeringen slukar i så fall mer än hälften av de 100 miljoner som är vikta också till tre andra projekt.

– Vi kan revidera summan som ska lånas och kanske skjuta renoveringen av Unnegården så att tidsplanen för alla fyra blir sex år i stället för fyra, säger kommunrådet Ronny Löfquist (S).

Skolan ingår i paketet ”Hylte rustar för framtiden”, som den politiska majoriteten Framtid Hylte (S, V, L och KV) presenterade vid budgetarbetet i höstas.

Torups skola, tillsammans med Landeryds skola, exploateringen av bostadsområdet Parkstaden i Hyltebruk och en ny användning för Unnegården har placerats utanför den egentliga investeringsbudgeten. De fyra projekten ska istället finansieras med ett lån på sammanlagt 100 miljoner kronor.

Nu har Hyltebostäder besiktigat skolan i Torup och beräknar att renoveringsbehovet är så stort att prislappen här slutar på 58 miljoner kronor.

I kalkylen uppges ingå den lista med önskemål skolpolitikerna klubbade i tisdags: också en grundlig modernisering av de lokaler som lärare och pedagoger bedriver undervisning i.

Skolfolkets lista anger att en del innerväggar bör tas bort, flyttas eller byggas upp för att få bättre utformade klassrum och även skapa fler grupprum än vad som finns idag.

Skolan är från 1949. En kostsam satsning på den, för cirka tre år sedan, var att skolan, byggd i flera plan, fått en hiss.

Oppositionen i barn- och ungdomsnämnden la i tisdags kravet att det tas fram en prislapp för en helt ny skola.

– Om renoveringskalkylerna blir höga är det bra att ha framme jämförelsesiffror på vad det kan kosta att bygga nytt, säger Lennart Ohlsson (C), ledamot nämnden.

Det finns en sån jämförelse, också den beräknad av Hyltebostäder: En ny skola i Torup, med gymnastikhall, anpassad för 175 elever kostar 90 miljoner att bygga.

Enligt Ronny Löfquist understryker prisskillnaden att man ska gå vidare med att renovera den befintliga skolan. Att man snarast slutprojekterar och upphandlar entreprenadarbetet.

– Jag hoppas man kan börja själva bygget under våren 2022, säger han.

Han understryker att den höga kostnaden inte får äventyra de andra tre projekten i paketet. Att Unnegården eventuellt senareläggs handlar också om att fjärrvärmen, dess panncentral, ska flyttas till annan plats i Unnaryd och att det kommer att ta tid.

På tisdag i nästa vecka utlovar Framtid Hylte att de ska presentera framtiden för Landeryds skola, om den ska byggas om eller om man satsar på en ny skola.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här