En kurva och en järnvägsövergång för gående i Applaryd i Landeryd; Trafikverket vill få ett servitut för trädfällning i norra delen av Landeryd, bland annat för björkarna på bilden som sommartid helt skymmer tåget som dock syns nu då det är vinterhalvår.
En kurva och en järnvägsövergång för gående i Applaryd i Landeryd; Trafikverket vill få ett servitut för trädfällning i norra delen av Landeryd, bland annat för björkarna på bilden som sommartid helt skymmer tåget som dock syns nu då det är vinterhalvår. Bild: Lennart Hildingsson

Trafikverket skapar sikt runt sina farliga korsningar för tåg

Trafikverket kommer att fälla träd och röja sly längs järnvägen i Landeryd. Vegetationen utgör nämligen en fara: Den som ska korsa järnvägen hinner inte se tågen när de kommer.

ANNONS
|

Projektet genomförs intill de vägövergångar som saknar bommar och signaler.

– Vi vill skapa sikt för den trafik som ska korsa järnvägen. Den skall kunna hinna se tågen i tid när de kommer, säger Fredrik Lundin, som är nationell projektledare inom Trafikverket för vad som kallas Trädsäkring.

Hela HNJ-sträcken mellan Landeryd och Halmstad kan vara aktuell för liknande åtgärder, uppger han. Trafikverket har ännu inte studerat den i detalj och han kan därför inte säga var och när det i så fall kan ske.

Vad som formellt händer just nu är att Trafikverket, i kontakt med olika markägare håller på att skapa ett ”siktservitut” i Landeryd som tillåter Trafikverket att röja all växtlighet, på ett visst avstånd från järnvägen. Det gäller träd som skymmer sikten för den som behöver se om det kommer ett tåg eller inte.

ANNONS

En sådan sträcka finns norr om samhället, där järnvägen i en utdragen vänstersväng närmar sig husen i Applaryd. Där finns en inhägnad övergång på järnvägen för gående och cyklister. Tågen som kör på sträckan uppges ha möjlighet att köra i 120 kilometer i timmen.

En tumregel hos Trafikverket är att en trafikant ska hinna upptäcka tåget 10 sekunder innan det är framme i en korsning. Med tåg som rusar fram i 120 km/h krävs det i så fall en siktsträcka på 335 meter.

Röjningszonen i Applaryd sträcker sig söderut, längs innerkurvan, från korsningen ända ner till skogsdungarna bakom Esskå Metall. Den omfattar, trots servitutförhandlingar, till största delen Trafikverkets egen mark.

ANNONS