Tråkigt besked: Tågdagarna ställs in

Landeryds järnvägsmuseum ger nu besked att Tågdagarna ställs in i år. Dessutom uteblir alla aktiviteter på orten. Förberedelsearbetet blev övermäktigt och föreningen hann inte skicka iväg tidtabellerna för veterantågtrafiken till Trafikverket.

ANNONS
|

Första helgen i september skulle Tågdagarna ha arrangerats för åttonde gången. Men eftersom tågtrafiken med ånglok inte har gått att ordna ställs hela evenemanget i Landeryd in. Landeryds järnvägsmuseum har gått ut med beskedet på sin hemsida och Facebook-sida.

– Det är klart att det är tråkigt att behöva ställa in. Men de senaste två åren har vi varit väldigt hårt belastade, säger Markus Johansson, ordförande i Landeryds järnvägsmuseum.

Tågdagarna är ett tungrott projekt som kräver omfattande förberedelser. Det i kombination med för få ideella krafter har gjort att arbetsbördan har blivit för hög. Föreningen har cirka 150 medlemmar, men endast fem-sex aktiva engagerar sig i Tågdagarna.

ANNONS

– Vi hade förhoppningar att kunna köra år och sedan ta paus, men det blev för mycket för oss. Det krävs mer folk och mer vilja. Det som kräver mest tid är underhållet av fordonen, det går inte att tumma på säkerheten, säger Markus Johansson.

– Det är ingen tivoliverksamhet. Det är noga med alla kontroller och besiktningar av ångloken. Det är rätt avancerat, tillägger han.

Har det varit några konflikter inom styrelsen?

– Jo, tidvis har det kanske varit det. Vi har inte haft så många möten och intresset har svalnat.

Tågdagarna är ett av Hyltes största årliga evenemang och Sveriges största årligen återkommande veterantågsevenemang. Det startade 2010 som ett Leader-projekt och har vuxit sig större med åren.

Förra årets besökte omkring 7 500 besökare evenemanget, enligt järnvägsföreningens egen uppskattning.

En orsak till att Tågdagarna ställs in är att föreningen inte har lyckats få fram underlag för tidtabellen i tid. På sin Facebook-sida skriver föreningen:

”Vi beklagar djupt att vi har gjort årets besökare och medarrangörer besvikna.”

Den tänkta tidtabellen måste skickas in till Trafikverket minst åtta veckor i förväg för att myndigheten ska kunna planera in veterantågtrafiken vid sidan av den ordinarie tågtrafiken.

– Om de inte får in tiderna åtta veckor i förväg så får man inte köra, speciellt inte när det handlar om så många avgångar som under Tågdagarna.

ANNONS

Det står också att tågoperatören Bergslagernas järnvägssällskap dragit sig ur evenemanget. Men det stämmer inte, menar Markus Johansson, som hoppas satsa på Tågdagarna 2018 i stället.

Under flera år har Tågdagarna utvecklats till ett unikt samarbete mellan orterna i Hylte kommun. Eftersom veterantågtrafiken ställs in blir det inte heller några aktiviteter i Landeryds samhälle.

Programpunkterna på andra orter som exempelvis Torup, Kinnared och Smålandsstenar ska äga rum som planerat den första helgen i september, men besökarna får ta bil eller vanliga Krösatåg mellan orterna.

Tågdagarna i Landeryd

  • Tågdagarna i Landeryd är Sveriges största årligen återkommande veterantågsevenemang.
  • Evenemanget är årligen återkommande och arrangeras alltid den första helgen i september.
  • Det har under flera år utvecklats till ett unikt samarbete mellan orterna i Hylte kommun.
  • Tågdagarna började som ett Leader-projekt 2010 men har på senare år stått på egna ben.
  • Varje år bjuds ett antal museiföreningar in till Tågdagarna för att vara med och köra.
  • Årets Tågdagarna skulle ha blivit det åttonde i ordningen.
  • Källa: Landeryds järnvägsmuseum
ANNONS