Tove Olsson flyttade för att lägga sista pusselbiten i sin karriär: ”Jag gick all-in”

Rollen som utvecklings- och hållbarhetschef kändes så rätt för Tove Olsson att hon flyttade från Karlskoga till Torup. Nu hoppas hon kunna leda Hylte kommun i en mer hållbar riktning.

ANNONS
LocationTorup|
|

Tove Olsson håller på att beskära en buske i trädgården när HP:s reporter hälsar på. Hennes trogna följeslagare, hunden Casey och tre stycken raskatter, känner sig redan hemmastadda i villan i Torup.

– Jag gick all-in och köpte hus i samband med att jag fick jobbet här. Det är så spännande och roligt, jag känner mig förväntansfull, berättar Tove.

Tjänsten som utvecklings- och hållbarhetschef är helt ny i Hylte kommun och inrättades i samband med höstens omorganisation.

”Googlade var Hylte ligger”

När Tove Olsson, som då arbetade på Karlskoga Energi och Miljö, såg jobbannonsen kändes det som att det var den sista pusselbiten som behövde läggas i hennes yrkeskarriär. Hon tackade ja, utan att ha satt sin fot i Hylte förut.

ANNONS

– Först sökte jag jobbet, sedan googlade var Hylte ligger.

Efter några besök på Hemnet hittade hon rätt hus i Torup och fastnade för ortens närhet till naturen och möjligheten till långa hundpromenader.

Tove Olsson med sin trogna följeslagare, hunden Casey av rasen hovawart.
Tove Olsson med sin trogna följeslagare, hunden Casey av rasen hovawart. Bild: Isabel Bark

Vilket intryck har du fått av Hylte kommun hittills?

– Det finns en enorm vilja och drivkraft här. Ett exempel är att när Bruket drar ned försöker man hitta andra lösningar. Småskaligheten och alla småföretag är en styrka för kommunen.

Hållbarhet och utveckling är starkt sammankopplade. Kommuner kan inte välja bort att jobba med dessa frågor, menar Tove. De tre aspekterna social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet är också beroende av varandra.

– Utveckling är viktigt för det finns ingen väg tillbaka. Det rätta tänket finns redan i Hylte, men vi måste vara ännu mer flexibla samtidigt som vi inte tullar på regelverket.

Vill hitta en lokal spelplan

Toves uppdrag blir att arbeta med kommunens övergripande utveckling tillsammans med näringsliv och civilsamhälle. Hennes främsta mål är att få ihop allt utvecklings- och hållbarhetsarbete under ett och samma paraply.

Det är så spännande och roligt, jag känner mig förväntansfull.

Hon berättar att hon vill vara med och hitta en lokal spelplan som gäller just för Hylte kommun och se vilka möjliga samarbetsformer som finns.

– Det roligaste blir att vara med och utveckla samhället i en hållbar riktning. Vad är hållbar utveckling för oss? Hur ska vi nå dit? Hur skapar vi lönsamhet i detta? Lönsamhet är ett måste för att människor ska kunna leva och bo i sin bygd.

ANNONS
”Det roligaste blir att vara med och utveckla samhället i en hållbar riktning”, säger Tove Olsson, som är ny utvecklings- och hållbarhetschef och nyinflyttad Hyltebo.
”Det roligaste blir att vara med och utveckla samhället i en hållbar riktning”, säger Tove Olsson, som är ny utvecklings- och hållbarhetschef och nyinflyttad Hyltebo. Bild: Isabel Bark

Tove Olssons bakgrund är brokig och innehållsrik. Hon växte upp en bit utanför Karlskoga, men har bott många år i Stockholmstrakten. Efter universitetsstudier inom juridik, miljö, biologi och geologi har hon jobbat med utvecklings- och hållbarhetsfrågor ur olika infallsvinklar och hunnit med arbetsgivare som Astra Zeneca, Ragn-Sells och Econova.

Detta blir ett perfekt sätt att avrunda min karriär på.

– På Econova jobbade jag med biologisk återvinning. Det var buskul! Från Astra Zeneca har jag med mig ”människan i fokus”. På Ragn-Sells var det fokus på miljö och att man måste se avfall som en resurs.

Genom jobbet i Hylte vill hon bli ännu en erfarenhet rikare.

– Jag hoppas att jag får utväxling för mina tidigare jobberfarenheter. Detta blir ett perfekt sätt att avrunda min karriär på, konstaterar Tove.

LÄS FLER REPORTAGE FRÅN HYLTE:

ANNONS