Torups- och Halmstadsparet stoppades på den svenska sidan av Svinesundsbron och hade minst en kvarts miljon i norska kronor i bilen. Men de kunde inte styrka var kontanterna hämtats ifrån.
Torups- och Halmstadsparet stoppades på den svenska sidan av Svinesundsbron och hade minst en kvarts miljon i norska kronor i bilen. Men de kunde inte styrka var kontanterna hämtats ifrån. Bild: Lasse Edwartz/arkiv

Torupskvinna misstänks ha smugglat norska kronor

En kvinna från Torup i 20-årsåldern misstänks för grov penningtvätt. Hon och en jämnårig man åkte för en vecka sen fast i tullen vid Svinesundsbron mot Norge.

ANNONS
|

Den 26-årige mannen, som är från Halmstad, sitter häktad men kvinnan är frisläppt.

– Jag ville också ha henne häktad, men domstolen tyckte inte det, berättar Tomas Engman, åklagare i Uddevalla.

Tingsrätten bedömer ändå att Torupskvinnan med ”sannolika skäl” är misstänkt för brott. Polisutredningen forceras med anledning av att mannen hon reste med är frihetsberövad.

Paret var förra torsdagen på väg mot Sverige i bil. De stoppades av den svenska Tullen som anade oråd när de granskad ekipaget. I bilen fann de ett större belopp i norska kronor som de båda i bilen inte kunde styrka hur de kommit över.

ANNONS

Åklagaren vill inte berätta hur mycket pengar det handlade om, men anger att det överstiger gränsen för ”grov penningtvätt”, vilken ligger på 230 000 kronor.

– Det var en stor summa kontanter som de inte kunde verifiera var de kom ifrån. De lämnade dock en berättelse vilken vi nu håller på att kontrollera, säger Tomas Engman.

ANNONS