Sedlarna, som paret hade i bilen, var i blandade valörer från 50 upp till 1 000 norska kronor.
Sedlarna, som paret hade i bilen, var i blandade valörer från 50 upp till 1 000 norska kronor. Bild: Polisen

Torupskvinna inblandad i misstänkt pengasmuggling

Torupskvinnan hävdar att hon tvingade att köra till Oslo. Hon bidrog själv till att de åkte fast; hon hade spår av droger i handväskan, vilket tullarnas narkotikahund fick vittring på.

ANNONS
|

Det var när hundföraren drog en tygkasse åt sidan under förarsätet, som en bunt sedlar i den blev synlig – som vid genomräkningen visade sig bestå av 240 000 norska kronor.

Paret, båda i 20-årsåldern, stoppades mitt i natten vid en rutinkontroll vid Svinesundsbron, på gränsen mellan Norge och Sverige, mellan 28 och 29 oktober i år.

De kom från den norska sidan. Tullkontrollanten frågade om parets vistelse i Norge. När Torupskvinnan sade att de i tre dagar varit på besök hos en kusin blev tulltjänstemannen konfunderad; det syntes inte några väskor eller bagage i bilen.

Kontrollanten lät därför sin hund, utbildad att söka bland annat narkotika, att nosa i utrymmena. Hunden markerade på Torupskvinnans handväska på golvet. Den innehöll en tom påse som misstänktes ha använts för narkotika.

ANNONS
Pengarna hittades i en tygkasse, som var intryckt under passagerarsätet i bilen som paret färdades med.
Pengarna hittades i en tygkasse, som var intryckt under passagerarsätet i bilen som paret färdades med. Bild: Polisen

När kvinnan därefter kroppsvisiterades hittades också ett par tomma redlinepåsar innanför bh:n tillsammans med ett snortrör.

Men det stora fyndet för tullarna var ändå pengarna i tygpåsen. Då paret i bilen endast trevande kunde redogöra kring vad de 240 000 norska kronorna kom ifrån, ledde det till att polis och åklagare larmades.

Mannen hävdade inledningsvis att det gällde en bilförsäljning. Några vänner hade bett honom att åka till Oslo för att hämta pengarna. Sedan var han inte villig att ge närmare detaljer; han hade till exempel inget kvitto kring den påstådda försäljningen att visa.

Mannen, som är från Halmstad, har efter anhållande och häktning tigit sig igenom alla förhör som polisen försöka hålla med honom.

Kvinnas historia – hon har berättat mer – är att hon är flyktigt bekant med mannen från Halmstad, att hon endast kan hans förnamn och att han ringde hem till henne tidigt samma morgon som de begav sig till Norge. Mannen ville då prata med henne. Hon begav sig med sin bil till Halmstad för den sakens skull.

I Halmstad, påstår hon, hotade mannen henne och tvingade henne köra norrut på E6. Först när de var i Göteborg fick hon veta att de skulle vidare till Norge.

ANNONS

Det var hela tiden hon som körde. I förhören har kvinnan berättar att Halmstadbon inte någon gång förklarade syftet med resan, vart i Norge de skulle och att de i princip kört bil non stop hela dagen.

När de kom till utkanterna av Oslo dirigerad mannen dem till en parkering där hon skulle vänta. När han återkom efter tio minuter hade han med sig tygkassen som han lade under sätet.

Därifrån vände de och åkte tillbaka söderut.

Åklagaren som åtalar paret för grov penningtvätt misstänker att sedelbuntarna härrör från brottslig verksamhet. Pengarna skulle föras till Sverige eller något annat land för att kunna växlas eller omsättas där.

Forensikerna som undersökt en av mannens telefoner kunde få fram vilka webbslagning som gjorts med den under färden mot Oslo. Det var några få. Det var två bostadsadresser i Osloområdet, vilket gps-historiken visade att telefonen också varit vid. Det andra var sökorden ”guldrån norge”.

Torupskvinnan har undgått häktning och är frisläppt. Men åtalet mot gäller henne lika starkt som mot den häktade mannen. Rättegång ska hållas vid Uddevalla tingsrätt.

ANNONS