Mariefredsanstalten, här träffades Gislaveds- och Torupsbon.
Mariefredsanstalten, här träffades Gislaveds- och Torupsbon. Bild: Albin Höglund/arkiv

Torpederna visade upp två avklippta fingrar...

Torupsbon, som klev ut från ett tandläkarbesök i Halmstad, berättade för Polisen att två personer - välbyggda och tatuerade - stoppade honom på trottoaren och visade upp en plastpåse med två avklippta människofingrar.

ANNONS
|

Fingrarna låg där ihop med isbitar.

”Om det var riktiga eller inte vet jag inte. Men jag blev jätterädd”, säger Torupsbon i förhören.

”Du gör nog bäst i att besöka NN idag, annars ser du vad som händer med dig”, uppger han att en av personerna sagt, innan de två försvann.

Torupsbon kontaktade genast polis och lämnade signalement på torpederna, deras bil och en stor hund.

Då polisen i Värnamo till följd av detta redan följande dag skulle hämta in NN - bosatt i Gislaved - till förhör, fann man NN tillsammans med en person med utseende som stämde med torpedparet. Personen hade dessutom hade en bil och hund exakt som beskrivningen från Halmstad.

ANNONS

Det ledde till att NN, en Gislavedsbo i 30-årsåldern, häktades 18 augusti misstänkt för ”grovt olaga hot”. Han släpptes dock två veckor senare. Åklagaren Sonja Seligmann förklarade då för HP att det i rätten inte skulle gå att bevisa det grova hotet.

Torpeden, en Anderstorpsbo med uppgiven koppling till kriminella MC-gäng, förnekar kännedom om Torupsbon och att han överhuvud taget varit i Halmstad.

Gislavedsbon åtalas nu istället för ett tidigare hot, i normalgraden, från i våras då han knackade på hemma hos Torupsbon. Han ville då, enligt Torupsbon, att denne skulle hjälpa honom med skrivelser till Försäkringskassa och läkare, på samma sått som han tidigare bistått honom och andra medfångar då de båda satt på anstalt.

Torupsbon förklarar att han, sedan han släpptes från fängelse, önskat leva hederligt och därför inte ville fortsätta hjälpa Gislavedsbon med dennes korrespondens.

Gislavedsbon medger i förhör att han sökte upp Torupsbon och då varit hotfull och sagt att han ”kanske blir av med sina fingrar”. Men att det handlat om brevpapper som han lämnat honom med sin namnteckning in blanco, som han velat ha tillbaka då han var orolig för vad Torupsbon skulle hitta på med dem.

ANNONS