Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det råder en irriterad stämning mellan oppositionsrådet Anna Roos (C) och kommunrådet Ronny Löfquist (S) efter beslutsprocessen kring Landeryds skola. ”Vi fyra partier i Framtid Hylte måste kunna ha en dialog med våra väljare, utan att andra partier blir sura i efterhand”, säger Löfquist. Bild: Isabel Bark/arkiv
Det råder en irriterad stämning mellan oppositionsrådet Anna Roos (C) och kommunrådet Ronny Löfquist (S) efter beslutsprocessen kring Landeryds skola. ”Vi fyra partier i Framtid Hylte måste kunna ha en dialog med våra väljare, utan att andra partier blir sura i efterhand”, säger Löfquist. Bild: Isabel Bark/arkiv

Toppolitiker oense efter snabbt beslut om småskola

Kommunrådet Ronny Löfquist (S) tycker att oppositionen har fel i sin kritik efter beslutet om Landeryds skola. Beslutsunderlaget var visst komplett och alla partier hade samma förutsättningar att lämna förslag, menar han. Oppositionsrådet Anna Roos (C) står fast vid att allt gick för snabbt och att underlaget borde ha förankrats mer hos kommunens tjänstepersoner.

Det råder en irriterad stämning mellan Hyltes kommunråd Ronny Löfquist (S) och oppositionsrådet Anna Roos (C) efter beslutsprocessen som landade i att Landeryd ska få en nybyggd skola.

LÄS MER: Nytt besked: ”Landeryd ska få en nybyggd skola”

– Oppositionen slängde ur sig massa påståenden som inte har något med verkligheten att göra, kommenterar Ronny Löfquist.

LÄS MER: Vass kritik mot förhastat skolbeslut: ”Det är ganska oseriöst”

Anna Roos och Stina Isaksson (SD) ansåg bland annat om att majoriteten Framtid Hylte inte hade lagt fram allt underlag på bordet inför beslutet i kommunstyrelsen i förra veckan.

– Det här har blivit en politisk grej. Jag tycker inte att det här tillvägagångssättet är för kommunens bästa, säger Anna Roos.

Ronny Löfquist: ”Alla handlingar var kompletta”

Ronny Löfquist vill påpeka att alla handlingar var kompletta och fanns med i rätt tid. Förstudien, som gjordes av tjänstepersoner, var offentlig och tillgänglig för alla partier.

Anna Roos säger att hon fick ta del av grundmaterialet, men hade velat se ett bredare underlag.

– Jag uppfattade det som att det har funnits flera förslag från tjänstepersonssidan, men att Framtid Hylte har vaskat fram detta, menar Roos.

– Det är något hon hittar på. Alla partier i kommunstyrelsen får alla handlingar samtidigt. Våra tjänstepersoner har bara levererat en förstudie. Sedan har vi i Framtid Hylte haft åtta-nio alternativ som vi trattade ned till tre alternativ i vårt politiska arbete, svarar Löfquist.

Landeryd ska få en helt nybyggd skola som ersätter den gamla byggnaden från 1912. Bild: Isabel Bark
Landeryd ska få en helt nybyggd skola som ersätter den gamla byggnaden från 1912. Bild: Isabel Bark

Anna Roos vidhåller att hon inte var beredd på ett skarpt förslag.

– Ronny hade sagt att vi skulle sätta ned foten kring hur vi ska gå vidare. Det hade kanske tolkats annorlunda om vi hade haft ett fysiskt möte i stället för digitalt. Att det skulle fattas ett skarpt beslut, dessutom med finansiering byggd på uppskattade siffror, tycker jag gick för fort. Vi är vana vid att få förslag att jobba med och diskutera utifrån. Det mest märkliga är att barn- och ungdomsnämnden inte har fått säga någonting.

Enligt Ronny Löfquist ska han inte behöva förvarna att han ska lägga ett skarpt förslag.

– Det är jättekonstigt om man som förtroendevald inte får lägga förslag på politiska möten. När Centern ville lägga ned Rydö skola la de förslaget direkt på bordet till fullmäktige.

Ville se resultatet av medborgardialogen

Vad gäller barn- och ungdomsnämnden (bun) kommer den vara med och styra utformningen av skolan efter att de ekonomiska ramarna har klubbats.

– Vi beslutar om inriktningen och den ekonomiska ramarna i fullmäktige, sedan får bun vara med och utforma den nya skolan så att den passar deras pedagogik och verksamhet.

Anna Roos hade också velat se resultatet av medborgardialogen. Resultatet har inte diarieförts av Hylte kommun, eftersom dialogen hölls i Framtid Hyltes regi. Enligt Ronny Löfquist har den kostat cirka 10 000 kronor att genomföra.

– Medborgardialogen har betalats av Framtid Hylte och vi har lagt ned allt arbete på vår fritid. Jag har erbjudit oppositionen att se resultatet men hittills har varken C, M och SD begärt att få underlaget, vilket är anmärkningsvärt.

Anna Roos är av en annan uppfattning:

– Ronny sa att han kunde mejla ut resultatet om vi ville och det sa vi på mötet att vi ville, men vi har inte fått något ännu. Det blir trams och barnsligt maktspel, säger Roos.

”Varför gör oppositionen inget eget politiskt arbete?”

Ronny Löfquist påpekar att alla partier har haft samma förutsättningar att lämna förslag på kommunstyrelsens sammanträde.

– Varför gör oppositionen inget eget politiskt arbete och pratar med sina väljare? Vi fyra partier i Framtid Hylte måste kunna ha en dialog med våra väljare, utan att andra partier blir sura i efterhand, säger Ronny Löfquist.

Anna Roos svarar:

– Vi i oppositionen hade kunnat lägga egna förslag, men då vill jag att de ska vara verklighetsförankrade och analyserade av dem som ska genomföra det.

Hon hade önskat att kommunens tjänstepersoner, på förvaltningen och ute på skolan, hade hunnit ge sin syn på framtidens skola i Landeryd innan beslutet fattades i kommunstyrelsen. I viktiga frågor som rör stora belopp efterlyser hon också mer transparenta diskussioner över partigränserna.

LÄS MER: Nybyggd eller renoverad skola i Landeryd – det får invånarna avgöra

LÄS MER: Vilda västern-trafik, arbetsmiljö och buller lyftes på skolmöte

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här