Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Tony Persson lyckades rädda sina hönor och sin veteranbil från lågorna

En viktig inkomstkälla gick förlorad när Tony Perssons loppis förstördes i söndagens ladugårdsbrand i Björsjö utanför Kinnared. Han lyckades dock rädda hönorna och sin veteranbil från 1957.

Tony Persson har sovit fyra timmar när han tar emot Hallandsposten på gårdsplanen. Under söndagen totalförstördes hans ladugård som rymde flera garage och hela hans loppisverksamhet. Många saker som hade stort värde för honom har försvunnit med branden.

LÄS MER: Fullt utvecklad brand i ladugård

– Det är stora värden som har gått åt helvete. Alla loppisprylar är svåra att värdera. Jag hade också ett fullutrustat garage med sex portar, eftersom jänkabilar är min stora hobby. Ett komplett verktygsskåp, flera uppsättningar bildäck och reservdelar brann inne, berättar Tony.

Det var mitt på ljusa dagen när han befann sig i bostadshuset och fick veta av en familjemedlem att det kom rök från den intilliggande ladugården. Sedan gick allt väldigt snabbt och Tony fick bevittna när lågorna slog upp från taket.

– Min första tanke var att jag måste rädda min jänkare, en Lincoln cabriolet från 1957. Den är en raritet och det finns bara fyra sådana i Sverige. Jag backade ut den ur garaget, branden hade inte hunnit spridit sig då. Det känns jättebra att jag lyckades rädda bilen.

Bild: Isabel Bark
Bild: Isabel Bark

Han gjorde ett försök att släcka branden med en brandsläckare men lågorna tog sig allt för fort. I andra änden av den nästan 30 meter långa byggnaden står ett friliggande hönshus där det bor sex hönor och en tupp. Lyckligtvis gjorde vinden att branden spred sig åt andra hållet.

– Det fanns risk för att hönshuset skulle börja brinna. Jag slet upp dörren och jagade ut dem så att dem kunde springa till skogs. Det var varmt som fan, säger Tony som fortfarande är skärrad efter branden.

Ladugården var en 1800-talsbyggnad, men hade genom åren renoverats. Räddningstjänstens släckningsarbete pågick i många timmar under söndagen och polisen har också undersökt platsen. Ingen vet vad som startade branden men det finns ingen brottsmisstanke, till exempel att den skulle vara anlagd.

Härnäst väntar en sanering eftersom takpannorna innehåller asbest.

– Värmen gjorde att takpannorna exploderade i tusen bitar och flög iväg.

Bild: Isabel Bark
Bild: Isabel Bark

Tony Persson har drivit loppis i två-tre år på gården i Björsjö, som ligger längs vägen mellan Kinnared och Drängsered.

– Jag började precis få snurr på loppisen och hade några stammisar. Jag tömmer dödsbon och hus där folk inte vill ha saker längre. I stället för att saker körs till tippen så tar jag hand om dem. Nu kan jag inte ta på mig några uppdrag eftersom jag inte längre har någonstans att ställa sakerna, säger Tony.

I och med branden är alla fynd han gjort hittills, bland annat ett Carl Malmsten-hörnskåp, ett minne blott.

– Byggnaden är fullvärdesförsäkrad, men det är svårt att veta hur mycket allt är värt. Jag får memorera och titta på foton. Det är inte säkert att försäkringsbolaget vill låta mig bygga upp en lika stor byggnad. Själv har jag inte tagit ställning till hur jag vill göra.

LÄS ÄVEN:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här