Dött rådjur, dock inte det som förolyckades i Mårås för ett år sedan.
Dött rådjur, dock inte det som förolyckades i Mårås för ett år sedan. Bild: Joh Wiman/arkiv

Tog själv hand om påkört rådjur - frias från brott mot jaktlagen

Den 49-årige bilföraren stannade efter kollisionen med rådjuret, konstaterade att djuret dött och drog dessutom kadavret bort från vägen.

ANNONS
|

Dessa omständigheter gör att mannen, från Hyltebruk, frias från att ha begått brott som gällde att han inte snarast anmälde viltolyckan (Jaktlagen 45 §).

Det är nästan jämt ett år sedan som mannen körde på rådjuret. Det var på vägen mellan Hyltebruk och Landeryd - strax norr om Mårås bokskog - vid halv niotiden på kvällen.

Skadorna på 49-åringens bil blev inte så stora, varför han väntade någon dag med att anmäla dem till försäkringsbolaget. Det var skaderegleraren som påpekade att han omedelbart efter olyckan skulle ha ringt polisen om vad som hänt.

Han ringde nu istället, vilket i förlängningen ledde till åtalet.

ANNONS

I tingsrätten nyligen berättade 49-åringen att han vetat om att man ska anmäla viltolyckor, men trott att det begränsade sig till större djur som älgar.

Tingsrätten resonerar i den dom, vilken nu har kommit, att det var grovt oaktsamt att efter olyckan inte ta reda på bättre om skyldigheten att märka platsen och kontakta polisen.

Men vägt mot allt det andra mannen gjorde vid olycksplatsen bedöms förseelsen som ringa; att han försäkrat sig om att djuret var dött och att andra trafikanter inte skulle kunna köra på kroppen. Åtalet ogillades därför.

ANNONS