Tiraholms Fisk är ”Årets spjutspets 2020”

Innovation och nytänkande i samspel med naturen samt en förmåga att snabbt ställa om under rådande coronapandemi, ja det är anledningen att utmärkelsen hamnade hos Tiraholms Fisk.

ANNONS
|

Det är sextonde gången som tävlingen arrangeras med att utse ”Årets spjutspets” bland företag med sin bas i jord, skog, trädgård eller landsbygd. Bakom arrangemanget står Land Lantbruk, LRF Ungdomen, Ludvig & Co och Swedbank. Årets vinnare är Tiraholms Fisk AB som ligger vid sjön Bolmen.

– Det är väldigt ärorikt och roligt eftersom det är ett speciellt år i år. Historiskt så har priset bara gått till lantbruksföretag med riktigt jordbruk, säger Vicky Ekwall som drivit företaget i 40 år tillsammans med maken Nils.

Utmärkelsen till Tiraholms Fisk visar att den agrara näringen idag även innefattar fiskuppfödning och trädgård mm. För att kvalificera sig så gäller det att man som företagare är både innovativ och nytänkande. Detta ska ske i samspel med naturen vilket gör att företagare måste ha en bra affärsplan så att även kraven på lönsamhet nås.

ANNONS

En sak som juryn lyfter i sin motivering är att familjen Ekwall snabbt lyckats ställa om verksamheten och dessutom ökat sin omsättning under rådande coronapandemi.

– Vi var väldigt snabba med att söka tillstånd av kommunen med att få bygga ut på gräsmattan och ha bord där för servering så vi kunde glesa ut avstånden, säger Vicky Ekwall.

Lika snabbt som Hylte kommun handlade i ärendet med utökat tillstånd - lika snabbt försvann hotell- och konferensbokningarna som följd av coronautbrottet.

– Alla rum och konferensbokningar försvann över en natt. Vår lokalvårdare på hotellet som inte hade något att göra ställde snabbt om och erbjöd sig att måla väggarna på restaurangen.

Nu i juli har hotellverksamheten hämtat sig någorlunda och gårdsbutiken som till en början kände av coronakrisen har fått jättemycket att göra. Samarbeten genom olika städers Reko-ringar har medfört att beställningar ramlat in över Facebook.

– Då beställer de vad de vill ha över Facebook och så gör vi i ordning en kasse. Sedan Swishar de in pengar vilket är smidigt i coronatider, slippa hålla på med pengar eller skitiga betalkort.

Förutom äran att bli ”Årets spjutspets” så fick man en check på 50 000 kronor. Vad de ska användas till finns det planer för men det är ännu så länge en välbevarad hemlighet.

ANNONS
ANNONS