Timanställda Ann Brodin Thorsson tycker att kommunledningen borde ha varit tydligare i sin kommunikation om julgåvan.
Timanställda Ann Brodin Thorsson tycker att kommunledningen borde ha varit tydligare i sin kommunikation om julgåvan. Bild: Isabel Bark/arkiv

Timanställda blev utan julgåva – kommunen får kritik

När Hylte kommun delade ut julgåvor på 1 200 kronor till sina anställda lämnades de timanställda utanför.
– Det är sättet de kommunicerade detta på som skapar en väldig besvikelse, säger Ann Brodin Thorsson, en av dem som har jobbat hårt under pandemiåret.

ANNONS
|

P4 Halland var först med att skriva om kritiken mot Hylte kommuns julgåva. Missnöjet, som Ann Brodin Thorsson har hört från andra timanställda och även från fastanställda, handlar om att kommunen inte varit tydlig nog. Hon ger en känga åt kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) och kommunchefen Emma Gröndahl för kommunikationsmissen.

– Ronny och Emma gick ut så glada och talade om att alla medarbetare i Hylte skulle få ta del av gåvan, det är vad de kommunicerade. Det framgår inte att de egentligen menar tillsvidareanställda eller anställda i ett tremånaders vikariat. De har inte heller kommunicerat ut detta på kommunens hemsida eller till media, säger Ann Brodin Thorsson och tillägger:

ANNONS

– Som timanställd och kommuninvånare ska jag inte behöva gå in på kommunens hemsida och leta upp tjänsteskrivelsen för att ta del av informationen.

”Kommunikationen har varit olycklig”

Ronny Löfquist medger att han och den övriga kommunledningen brustit i sin kommunikation när de använde orden ”alla medarbetare”.

– Utifrån det beslut som har fattats kan jag hålla med om att kommunikationen har varit olycklig. Men i underlaget till beslutet var det tydligt att julgåvan gäller tillsvidareanställda och vikarier med över tre månaders anställning. Vi har haft den avgränsningen i alla år, även när vi har haft julbord.

”För att inkludera de 225 timanställda så skulle vi behövt gå igenom dem manuellt för att se hur mycket de har arbetat under året”, menar Ronny Löfquist, kommunstyrelsens ordförande i Hylte.
”För att inkludera de 225 timanställda så skulle vi behövt gå igenom dem manuellt för att se hur mycket de har arbetat under året”, menar Ronny Löfquist, kommunstyrelsens ordförande i Hylte. Bild: Isabel Bark/arkiv

Det är drygt 1 000 fastanställda medarbetare på Hylte kommun som i julas fick en gåva som skulle uppmärksamma personalens arbete under det intensiva coronaåret. Gåvan bestod av presentcheckar värda 1 200 kronor, som de kan växla in hos lokala företag i Hylte.

– Vi tog beslutet veckan innan checkarna skulle tillverkas och levereras till våra anställda. För att inkludera de 225 timanställda så skulle vi behövt gå igenom dem manuellt för att se hur mycket de har arbetat under året. Om man har jobbat ett arbetspass under hela året är det tveksamt om man ska få julgåvan, säger Ronny Löfquist.

Jobbar i nattpatrullen

Ann Brodin Thorsson är timanställd i nattpatrullen och arbetar främst inom hemtjänsten.

ANNONS

– Det är ganska många som jobbar på det här viset, men vi räknas ändå inte trots att kommuner klarar sig mycket tack vare timanställda. Jag har timanställda kollegor som jobbar 20 nätter på en månad och själv jobbar jag runt 15 nätter. För egen del vill jag vara timanställd för att kunna styra hur jag jobbar.

Det är ganska många som jobbar på det här viset, men vi räknas ändå inte trots att kommuner klarar sig mycket tack vare timanställda.

Att dela ut julgåvor retroaktivt blir troligtvis inte aktuellt, menar Ronny Löfquist.

– Jag förstår att de timanställda tycker att det här är fel, men de fick dock vårpresenten i våras och jag tycker att vi har uppmuntrat dem en del.

Nytt underlag inför framtida gåvor

Däremot kommer kommunledningen nu att se över systemet och det kan bli aktuellt att ta fram en lista över vilka timanställda som ska få ta del av framtida gåvor.

– Nu tittar vi på hur våra 225 timanställda har jobbat, vi behöver ett underlag. Det uppdraget lade jag i går (läs måndag).

Ronny Löfquist förtydligar att upplägget med julgåvor 2020 har sett ungefär likadant ut i de halländska kommunerna. Alla kommuner gav julgåvor till tillsvidareanställda, men de flesta gav ingenting till timanställda. Halmstads kommun var givmild mot timvikarier som hade jobbat minst tre månader under 2020. I Kungsbacka fick timvikarier en vattentät väska i julklapp.

ANNONS

Beslutet om att julgåvan skulle landa på just 1 200 kronor i Hylte vållade en intensiv budgivning mellan de politiska blocken i kommunstyrelsen i december.

LÄS MER:

ANNONS