Gemensamt mål. Emm Sirisuksan Chariyarat, Kanyanan Khamsikaew och Tidarad Kaewbandoo vill bygga ett religiöst tempel i Hyltebruk. Helst i ett lugnt läge i en skog.
Gemensamt mål. Emm Sirisuksan Chariyarat, Kanyanan Khamsikaew och Tidarad Kaewbandoo vill bygga ett religiöst tempel i Hyltebruk. Helst i ett lugnt läge i en skog.

Thailändare vill bygga religiöst tempel

Thailändare som lever i Hylte samlas kring ett gemensamt mål. Att bygga ett religiöst tempel i Hyltebruk.

ANNONS
|

Emm Sirisuksan Chariyarat, Kanyanan Khamsikaew och Tidarad Kaewbandoo har levt här i några år och trivs fint men det är något de saknar.

- Vi behöver ett ställe för att mötas, säger Emm Sirisuksan Chariyarat.

- Och utöva vår religion, buddhismen, säger Kanyanan Khamsikkaew.

Emm driver sedan länge en salong för thaimassage på Storgatan och Kanyanan, som varit tre år i Sverige, är städerska på ett företag och går på Lärcentrum varannan vecka.

Tidarad har gått SFI och driver sedan i höstas det klassiska Hyltekaféet Örnen.

- I Sverige finns många tempel men så långt borta, de närmaste ligger i Göteborg och Malmö. Vi vill ha ett nära, framhåller trion.

ANNONS

Målet är att bygga ett religiöst tempel i Hyltebruk som kan bli navet för 500 thailändare som lever i Hylte och angränsande kommuner som Gislaved och Falkenberg.

De har en idé om att ta över och bygga om en gammal gård i en skog nära samhället, helst på cykelavstånd.

- Vi vill hitta ett ställe där man kan meditera och lyssna på sig själv och kunna släppa all stress, säger Emm som observerat att många ungdomar tuggar nervöst på sina nagelband.

- Någon som har det jobbigt i sitt liv kan få lugn och ro i templet och hitta en lösning på sina problem. Det gäller inte bara thailändare.

- Alla kan meditera och komma till nivåer där man hittar andningen.

De har tagit kontakt med en munk i Thailand och hoppas att han ska komma hit och leda verksamheten. För sitt projekt har de dragit i gång en insamling och låtit upprätta ett bankkonto på sparbanken.

- Vi ska samla in pengar varje år, säger Emm, som avslöjar att överskottet från Thaifesten på Folkets park i Brännögård lördagen den 1 juni ska gå till detta ändamål.

Liksom förra året blir det uppträdanden med traditionell musik och dans och traditionella kläder, i regi av buddhawajanaföreningen. Och mycket thaimat, förstås. Ett 30-tal thailändare jobbar med arrangemanget.

ANNONS

I juni förra året hölls thaifesten i Torups bygdegård och lockade omkring 150 föranmälda gäster. Syftet var då att samla in pengar till bygget av två buddistiska tempel, ett i Göteborg och ett utanför Borlänge.

Ett annat sätt för att klara finansieringen av templet i Hyltebruk är att söka pengar från kommunen och sponsring från företag. För grundplåten på 200 000 kronor svarar Emms särbo.

- I framtiden ska vi bygga upp en stiftelse för templet, avslutar Emm Sirisuksan Chariyarat.

ANNONS