Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Målningen, spänd på ram, har måtten 2,2 x 2,4 meter och är utförd på 1600-talet och föreställer den beryktade Torupsprästen Sven Ausenius och dennes familj.
Målningen, spänd på ram, har måtten 2,2 x 2,4 meter och är utförd på 1600-talet och föreställer den beryktade Torupsprästen Sven Ausenius och dennes familj.

Tavla i kyrka renoveras för 800 000

Prästen Ausenius 1600-talsmålning av sin familj, i Torups kyrka, har beviljats 810 000 kronor i anslag för restaurering.

Det är Göteborgs stift, som mitt i mängden av kyrkfasader och klocktorn som ska restaureras, också fördelat en stor summa av sina kyrkoantikvariska medel till denna tavla.

Målningen i olja hänger på en av kortväggarna i Torups kyrka och har, enligt en besiktning av konservatorer, lidit skada. Färgen har krackelerat av uttorkning. Men främst har skador uppstått genom årens lopp vid flera valhänta försöka att laga eller bättra på färgskikten på duken.

Konservatorerna ovan föreslog, på grund av skicket på målningen, att tavlan ska skickas till en konservatorsatelje i Helsingör i Danmark för att få sin lagning och restaurering där. Det är kostsammare än ett arbete på plats, vilket vägts in som alternativ.

Det stiftet beviljat är 95 procent av den beräknade kostnaden för det dyrare arbetet. De 50 000 som krävs ytterligare måste pastoratet skjuta till självt.

Initiativet till att göra i ordning oljemålningen kommer lokalt från Torups församling. Sven Ausenius var en ovanlig präst i Torup just i vid tiden då Halland övergick från Danmark till Sverige, vid mitten av 1600-tale, och med gärningar som gått till historieböckerna. Motivet är han själv, hustrun och de åtta barnen - inte osannolikt att prästen själv höll i penseln.

– Det finns inte avsatt pengar. Vi jobbar med budgeten för 2020 och får se om det kan komma med där, säger Marie Hederström, fastighetsansvarig vid Falkenbergs pastorat, om vad nästa steg blir med tavlan.

Pastoratets budgetbeslut tas av kyrkopolitikerna i november.

Kyrkoarbeten som får ersättning

De insatser bland kyrkorna i Hylte inom Svenska kyrkan som beviljats kyrkoantikvarisk ersättning för 2020, från Göteborgs respektive Växjö stift, är:

Torups kyrka. Konservering av tavla - 810 000 kronor

Drängsereds kyrka. Fasad- och takarbeten - 408 000 kronor

Jälluntofta kyrka. Fasadrenovering - 1 034 000 kronor

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här