Tågdagarna engagerar inte bara Landerydsbor utan hela Hylte kommun. Förra året deltog omkring 11 000 besökare.
Tågdagarna engagerar inte bara Landerydsbor utan hela Hylte kommun. Förra året deltog omkring 11 000 besökare. Bild: Roger Larsson

Tågdagarna ställs in: ”Ett tungt beslut att ta”

Ett av Hyltes största årliga arrangemang, Tågdagarna i Landeryd, ställs in med anledning av coronapandemin. Ett tungt beslut att fatta, enligt föreningens ordförande Per-Yngve Bengtsson. I september skulle Tågdagarna ha firat tioårsjubileum.

ANNONS
|

”Det har varit ett tungt beslut att ta. Men vår föreningsstyrelse, liksom våra främsta lokala arrangörspartners, Landeryds GoIF och Landeryds samhällsförening, ser inga möjligheter att genomföra evenemangsdagarna under rådande omständigheter”, säger Landeryds Järnvägsmuseums ordförande Per-Yngve Bengtsson i ett pressmeddelande som skickades ut på onsdagsförmiddagen.

I år skulle Tågdagarna ha firat tioårsjubileum helgen den 5-6 september, men hela arrangemanget ställs alltså in på grund av coronapandemin.

Svårt att hålla avstånd

– Det är tyvärr oundvikligt med all denna osäkerhet. Vi måste ha ett stort antal besökare för att ro evenemanget i land. Nuvarande begränsningar för folksamlingar är 50 personer och vi vet inte vad som händer framöver. Dessutom talas det om en möjlig andra våg av corona i höst, säger Per-Yngve Bengtsson till Hallandsposten.

ANNONS

Fjolårets upplaga lockade omkring 11 000 besökare.

– Detta blir ett avbräck såklart för den lokala turistnäringen. Vi är ledsna för det, men samtidigt är det omöjligt att köra ett såhär stort evenemang med så mycket folk på liten yta, både i järnvägsvagnar, på plattformar och runt stationen. Det går inte att hålla avstånd, menar Bengtsson.

LÄS MER:11 000 personer besökte Tågdagarna i år

LÄS MER:Per-Yngve Bengtsson vill förvandla Landeryd till en metropol

Bygger på ideellt arbete

Tågdagarna bygger till stor del på ideellt arbete och ett intensivt nätverkande mellan många parter, men det kräver också ekonomiska satsningar på marknadsföring, tryckning av biljetter och avtal med trafikoperatörer. Föreningen hade kommit en bit på vägen med exempelvis tidtabeller, tåglägen och marknadsföring.

– Vi avbryter ändå i ett förhållandevis tidigt läge. Vi vill inte satsa pengar på något vi inte säkert kan veta blir av. De marginalerna finns inte, säger Per-Yngve Bengtsson och tillägger:

– Vi har också fått signaler som pekar på att en del av den nödvändiga ideella arbetsstyrkan kommer att avstå från att engagera sig i år, med hänvisning till coronaviruset.

Per-Yngve Bengtsson, ordförande för Landeryds Järnvägsmuseum, är motorn bakom Tågdagarna och fick 2019 Hylte kommuns kulturpris för att ha lyckats blåsa nytt liv i evenemanget. Nu tvingas han och föreningen ställa in höstens stora tioårsjubileum och ta sikte på 2021 i stället.
Per-Yngve Bengtsson, ordförande för Landeryds Järnvägsmuseum, är motorn bakom Tågdagarna och fick 2019 Hylte kommuns kulturpris för att ha lyckats blåsa nytt liv i evenemanget. Nu tvingas han och föreningen ställa in höstens stora tioårsjubileum och ta sikte på 2021 i stället. Bild: Isabel Bark/HP Arkiv

Det har funnits en oro att många besökare kommer att stanna hemma av samma anledning. Om Tågdagarna skulle få avsevärt färre besökare kan det äventyra hela evenemangets ekonomi.

LÄS MER:Årets mc-lopp runt sjön Bolmen ställs in

Per-Yngve Bengtsson och föreningen hoppas att det ekonomiska evenemangsstöd, som man beviljats av Hylte kommun och Region Halland kan överföras till nästa års arrangemang som är planerat till den 4-5 september 2021.

ANNONS

– Det är en grundplåt för hela evenemanget, menar Bengtsson.

”Satsar stenhårt på nästa år”

Innan beslutet om att ställa in Tågdagarna fattades kom Hallandstrafiken med ett besked till arrangörerna, nämligen att de inte har möjlighet att köra de kostnadsfria Krösatågen mellan Halmstad och Landeryd under evenemangsdagarna. Just dessa tåg har tillfört Tågdagarna många besökare och resenärer, inte minst från kusten.

Per-Yngve Bengtsson hoppas att Hallandstrafiken i stället vill medverka under Tågdagarna 2021.

– Det här året får bli en coronaparentes. Vi ger inte upp utan satsar stenhårt på nästa år med tioårsjubileum då i stället. Om Folkhälsomyndighetens restriktioner lättar kanske vi kan ha någon liten aktivitet med tågkörning i höst.

LÄS OM FÖRRA ÅRETS TÅGDAGAR:

ANNONS