Tävling ska utse svampen till nästa officiella Hyltegåva

Den gamla Hyltegåvan, en svamp håller på att ta slut. För att låta svampen leva vidare i ny tappning utser kommunen en tävling för att ta fram nästa Hyltesvamp.

ANNONS
|

– Vi vill fortsätta på det temat och i stället för att köpa in en svamp utifrån så vill vi gärna lyfta de lokala hantverkarna och synliggöra dem och låta dem vara med och ta fram en ny Hyltesvamp, säger Lena Hagman Bogren, turismansvarig på Hylte kommun.

Alla som bor eller verkar i Hylte kommun kan delta i tävlingen.

– Svampen kan se ut hur som helst och vara i vilket material som helst, för vi vill gärna att folk som vara innovativa, säger Hagman Bogren.

Vad är viktigt med att ha en tydligt utpräglad Hyltegåva?

– Svampen är en del av Hyltes identitet och har varit det väldigt länge, och Elias Fries och svampar är något alla känner till. Därför känns det både viktigt och bra att använda sig av just en svamp.

ANNONS

Mykologen Elias Fries föddes på sent 1700-tal i Femsjö och är känd för sina arbeten kring just svampar. Hylte kommun har på det viset alltid varit starkt sammanlänkat med svampen.

– Vi vill skapa delaktighet och främja den lokala stoltheten och identiteten. I och med att det är en kommunal gåva som man till exempel kan ge till föreläsare och liknande, då representerar det Hylte väldigt bra med en svamp och det är ju ännu roligare om den faktiskt är tillverkad i bygden, säger Hagman Bogren.

Kommunen kommer att samla in bidrag under våren och sedan ska en jury bestämma vinnaren. Planen är att offentliggöra vinnaren på svampens dag, 4 september.

LÄS MER:Då drar svampsäsongen igång på riktigt

LÄS MER:Nytt evenemang ska få upp intresset för Femsjöbygden

ANNONS