Vårkänsla med picknick i Hultagärdsbacken våren 2020. Måndagen den 22 februari 2021 är Torup den varmaste orten i hela Sverige.
Vårkänsla med picknick i Hultagärdsbacken våren 2020. Måndagen den 22 februari 2021 är Torup den varmaste orten i hela Sverige. Bild: Isabel Bark/HP arkiv

Sveriges högsta temperatur uppmättes i Torup

Om bara två dagar kan våren göra officiell entré i delar av Halland. Under måndagen erbjöds mest vårkänsla i tre halländska orter – och Torup var varmast i hela Sverige.

ANNONS
LocationTorup||

– Det stämmer. I Torup uppmättes 13,9 grader under måndagen och det var den högsta temperaturen i landet, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Hon kan inte svara på om detta har inträffat förut, men berättar att södra Sverige brukar stå för de första rekordtemperaturerna när vintern håller på att gå över i vår.

– Under måndagen fanns tre av landets fyra varmaste orter i Halland. Utöver Torup var det Källsjö och Ullared där man mätte 13,7 grader. På andraplats kom Hagshult i Småland med 13,8 grader.

Källsjö ligger en mil från Ullared och Hagshult ligger i Jönköpings län.

Hur fortsätter vädret i veckan för Torup och övriga Halland?

ANNONS

– Det är fortsatt milt väder att vänta. Det blir inte riktigt så varmt som under måndagen, för vi har inte lika soliga dagar framför oss. Men det kan bli sol på eftermiddagarna och vi kan närma oss tio plusgrader, säger Moa Hallberg.

Vad krävs för att vi ska kunna säga att det är vår?

– Det krävs sju dygn i rad med en medeltemperatur över noll grader. För delar av Halland har vi haft det fem dagar i rad och för hela Halland fyra dagar i rad.

Med stor sannolikhet kan våren alltså börja officiellt om redan två–tre dagar.

LÄS MER:Meteorologisk vår väntar under sportlovet

LÄS MER:Knäred fick mest snö i hela Sverige

ANNONS