Ett avsnitt i norra kanten av området, nära intill idrottsplatsen Torulund.
Ett avsnitt i norra kanten av området, nära intill idrottsplatsen Torulund. Bild: Lennart Hildingsson

Sumpkärr valt för nytt bostadsområde

Nästa område som tas fram för bostadsbyggande i Torup, är norra stranden av Prästasjön. I dag består marken till största delen av en vattensjuk sumpskog, vilket kan göra den svår att använda. Men det har sjöutsikt.

ANNONS
|

Bostadsområdet, oavsett om det byggs med hyreshus eller villor, lyfts fram för att det kommer att få sjöutsikt, med Torups samhälle utbrett ut på motsatt sida vattnet.

– Det blir en fin utsikt mot sjön. Detta är idag värdefullt om man ska få hit folk som vill bo i kommunen, säger Liberalernas Bengt-Åke Torhall, sitt partis företrädare i samarbetet inom Framtid Hylte, partigrupperingen som styr i Hylte.

Området mellan Prästasjön och idrottsplatsen är i huvudsak ett kärr, bevuxen med al och andra sumpskogsträd. Det lockar i första skedet politikerna, som menar att det ska bli attraktivt för boende.
Området mellan Prästasjön och idrottsplatsen är i huvudsak ett kärr, bevuxen med al och andra sumpskogsträd. Det lockar i första skedet politikerna, som menar att det ska bli attraktivt för boende. Bild: Lantmäteriet

Det var förra sommaren som politikerna, inför budget för 2021, av tjänstemännen begärde en redovisning av tillgänglig mark i Torup som kan bebyggas.

– I kommunens översiktsplan är Torup utpekat som en ort där det kommer behövas byggas många nya bostäder. För att kunna få fram attraktiva tomter snabbt har tjänsteorganisationen undersökt markområden som kommunen redan äger för att på så sätt snabbare få fram tomtmark att erbjuda, berättar Katarina Paulsson, som är chef kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.

ANNONS
Den sällan upplevda vyn mot Torups centrum ges från Norrebäckens mynning i Prästasjön. Om det nya bostadsområdet blir verklighet, är detta den utsikt som boende på området kan vänta sig.
Den sällan upplevda vyn mot Torups centrum ges från Norrebäckens mynning i Prästasjön. Om det nya bostadsområdet blir verklighet, är detta den utsikt som boende på området kan vänta sig. Bild: Lennart Hildingsson

Vad som främst syntes konkurrera med Prästasjön var den mark som kommunen äger på Givagård i östra kanten av samhället. Där finns också ett område med 35 tomter som ännu inte exploaterats.

I överläggningarna som följde under hösten valde politikerna ändå platsen vid Prästasjön. I december togs beslutet av fullmäktige att området, på cirka 40 000 kvadratmeter, ska få en ny detaljplan. I underlaget framhölls ”attraktivt läge nära centrum, kollektivtrafik, idrottsplats och möjlighet till sjöutsikt”.

Nästa steg är nu att samhällsbyggnadsnämnden begär planbesked från kommunstyrelsen; ett formellt klartecken för att dra igång.

– Det räknar vi med att lägga fram till kommunstyrelsens tillväxtutskott i början av februari, säger Katarina Paulsson.

Efter detta följer att en planarkitekt får uppdraget att börja sitt arbete; en process i vilken olika parter och berörda kommer att få lämna synpunkter.

– Tidigast om 1,5 - 2 år kan en detaljplan vara klar, innan man kan gå vidare med att bebygga området, säger kommunrådet (S), Ronny Löfquist, som tillägger att området ligger bra till för byggande och dessutom ägs av kommunen.

Tills nu har ingen besiktning gjorts av den blivande bostadsmarken. Det finns inget utlåtande över hur väl det lämpar sig för att bebyggas. Frågan kan ställas med tanke på att större delen av området inte höjer sig mer än - generöst måttat - 1,5 meter över Prästasjöns yta och formar ett sumpigt deltalandskap kring Norrebäcken (ån som passerar Tvätteriet) som mynnar ut i sjön.

ANNONS

Katarina Paulsson, på samhällsbyggnadskontoret, förklarar att de tekniska och geologiska förutsättningarna ingår i det som planarkitekten ska undersöka och ta hänsyn till.

– Det kommer att göras i ett tidigt skede av planarbetet. Då får vi också svar på om vi ska gå vidare, säger hon.

Bengt-Åke Torhall, L, framhåller att bostäder vid Prästasjön kan bli attraktiva, till följd av den sjöutsikt som kan bli.
Bengt-Åke Torhall, L, framhåller att bostäder vid Prästasjön kan bli attraktiva, till följd av den sjöutsikt som kan bli. Bild: Isabel Bark/arkiv

Bengt-Åke Torhall, som är Torupsbo och via bandyklubben funktionär på idrottsplatsen intill, medger att han själv inte besökt området inför de beslut han varit med om att fatta:

– Jag har inte varit där på länge. Men jag vet att vid högvatten går sjön in en bit på området. Men det går att fixa, om man rensar i sjön längs stranden. Det finns också fastare mark på området, närmast idrottsplatsen och lastbilsparkeringen som kan vara lättare att använda, säger han.

Det Torhall syftar på är en markant höjdsträckning i en båge. Den är ett 30-tal meter bred, räknat mellan kärrkanten och yttergränserna på det skissade planområdet.

Bengt-Åke Torhall påpekar, om byggandet blir omöjligt, att det möjligen går att flytta bostadsområdet längre västerut, till den ängsmark som finns utmed Prästgårdsvägen. Den ytan sträcker sig från samhällsgränsen bort till idrottsplatsen och är dessutom kommunalt ägd inom samma fastighet som kärret.

ANNONS