Kommunfullmäktiges möte på tisdagskvällen var coronaanpassat med flera tomma platser mellan ledamöterna.
Kommunfullmäktiges möte på tisdagskvällen var coronaanpassat med flera tomma platser mellan ledamöterna. Bild: Isabel Bark

Stundtals irriterat på coronaanpassat fullmäktige

Handspriten användes flitigt och det var glest mellan ledamöterna i stolsraderna. Vårens sista kommunfullmäktigemöte såg annorlunda ut än tidigare möten. Men debatten uteblev inte.

ANNONS
|

Det blev stundtals en irriterad stämning när årsredovisningen och bokslutet för 2019 debatterades på tisdagens fullmäktigemöte. I stort handlade det om vad den styrande majoriteten Framtid Hylte lagt pengar på och kritik mot den eventuella skattehöjningen nästa år samt beslutet att låna 100 miljoner kronor till olika upprustningar.

LÄS MER:Coronakrisen slår hårt mot kommunens ekonomi: ”Kan bli en skattehöjning 2021”

LÄS MER:Hylte börjar göra investeringar som betalas med lån

– Grundproblemet i Hylte kommun är att kostnaderna för välfärden ökar, men skatteintäkterna hänger inte med. Man kan frisera siffrorna men verkligheten kommer i kapp. Saknas det pengar får man väl vänta med att köpa den där bilen, men majoriteten väljer att låna pengar i stället, säger Bo Gunnar Åkesson (M).

Edenholm vill satsa framåt

Han tycker dessutom att det är fel att använda kommunens resultatutjämningsreserv för att undvika röda siffror i bokslutet.

ANNONS

– Om man inte vågar låna pengar och satsa framåt så kommer det här att sluta illa. Vi måste hjälpas åt nu, påpekar Tommy Edenholm (KV).

Tommy Edenholm (KV).
Tommy Edenholm (KV). Bild: Roger Larsson

Anna Roos (C) tycker att barn- och ungdomsnämndens underskott, och hur det har påverkat kommunens ekonomi, borde ha fått ännu större utrymme i årsredovisningen.

– Det är det som har präglat allt annat. Det var det som gjorde att det infördes investeringsstopp och anställningsstopp.

– Vi behöver jobba mer för att våra röda nyckeltal ska bli gröna. Den enda gröna gubben är nöjdheten inom förskolan. Vi behöver analysera våra nyckeltal och se vad vi kan göra annorlunda.

”Krisartat läge redan innan pandemin”

Stina Isaksson (SD) tycker att majoriteten har förlitat sig för mycket på statsbidrag.

– Vi är helt och hållet beroende av de bidrag vi får från staten. Vad händer när de bidragen sinar? Hylte kommun hade ett krisartat läge redan innan pandemin. Nu använder majoriteten coronapandemin som en ursäkt för att höja skatten, menar Isaksson.

Ronny Löfquist (S) bad att få svara på kritiken.

– Jag tycker att du svartmålar väldigt mycket, Stina. Coronakrisen har gjort att skatteintäkterna har minskat med 18 miljoner. Inför nästa år ser det väldigt bekymmersamt ut.

Stina Isaksson (SD).
Stina Isaksson (SD). Bild: Roger Larsson

Han fick en snabb replik från Stina Isaksson.

ANNONS

– Där kom det. Det är alltså jag som svartmålar Hylte och allt är Sverigedemokraternas fel.

Årsredovisningen klubbades

Isaksson anser att majoriteten ska erkänna att det finns problem i Hylte och satsa på skolan i stället för ett nytt bostadsområde.

– Det spelar ingen roll om Parkstaden blir världens finaste bostadsområde, om barnfamiljer flyttar härifrån.

Debatten avslutades med att årsredovisningen och bokslutet för 2019 godkändes av kommunfullmäktige, som denna gång var nedbantad till 31 ledamöter (jämfört med 41 i normala fall).

LÄS MER:Revisorskritik: "Skolan började spara för sent"

ANNONS