Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Stugägarna i Bexet får vara beredda på nya översvämningar

Trots fördämning av vattnet i såväl Färgensjöarna som i dess olika tillflöden, är det inte möjligt att hejda översvämningarna när vårfloden väl kommer.

Det slås fast i de utvärderingar som gjorts efter de översvämningar som var i Färgensjösystemet i februari förra året, då bland annat Bexets stugby drabbades svårt.

– Ska man hålla sig inom de gränser för regleringarna som bestämda i vattendomar, finns det inte mycket att göra. Om man ändå skulle försöka tömma Färgensjöarna motverkas detta av ett mottryck från Nissan, vilket gör att Nissan istället fyller på i sjöarna, säger Diana Körner Hansson, säkerhetssamordnare vid Hylte kommun.

Hon berättar om hur kommunen, räddningstjänsten, Statkraft, länsstyrelsen och Stora Enso haft överläggningar efter förra vårens översvämningar.

Man har tittat på regleringarna och då också Färgaryds fördämning med luckor i Nissan, 600 meter nedströms Färgåns utlopp i ån. Den finns för att hålla en miniminivå på Färgens yta, så att inte de norra delarna av Färgensjösystem torrläggs - vilket de annars råkar ut för under låga flöden.

Färgendammen har vissa begränsningar vad gäller kapacitet att släppa förbi vatten. Vid februariöversvämningarna hade man här också problem med ris, grenar och hela träd som satte igen vid luckorna. Det uppges nu att Statkraft planerar att byta luckor på regleringsdammen.

Jällunden och Yasjön är ett par sjöar längre upp i vattensystemet vilka har egna regleringar och villkor om vattennivåer som de måste hålla sig till. Försöker man hålla emot vattnet där, ger det ändå bara en frist på högst 12 timmar nere vid stränderna av Stora Färgen.

Det hela landar på att hålla hög beredskap när regn eller snösmältning sätter in, och försöka minimera skador.

– Vi har tittat över våra resurser och har en bra tillgång på sandsäckar för invallning och pumpar, berättar Magnus Åman, chef för räddningstjänsten i Hylte och framhåller också det nätverk man byggt upp med bland annat Statkraft och Bruket.

Pappersbruket i Hylte mäter bland annat vattennivåer i norra delen av Färgensjöarna och har tillgång till prognosmaterial.

– Vi ger stugägarna vid Färgen tillgång till detta så att de kan förbereda sig när vattnet väntas stiga, säger Tord Wahlström, avdelningschef för energi och miljö vid Stora Enso i Hylte.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!