Håkan Bengtsson (C) framhåller att alla ska få tycka till och Ronny Löfquist (S) vill ge större handlingskraft till kommunstyrelsen.
Håkan Bengtsson (C) framhåller att alla ska få tycka till och Ronny Löfquist (S) vill ge större handlingskraft till kommunstyrelsen. Bild: Roger Larsson/arkiv

Strid över beslutandemakt om planpengar

En politiskt majoritet i Hylte ställer sig bakom förslaget att kommunstyrelsen får en pott på 18 miljoner och får lov att göra markköp och finansiera detaljplanering av mark.

ANNONS
|

C/M-oppositionen vill dock, då pengar behövs till finansiering av just detaljplaner, att det fortsatt förs upp på fullmäktigenivå innan klubbslaget faller.

– Vad gäller detaljplaner är det sällan sån brådska att man inte kan låta det gå upp till fullmäktige, så att man får en debatt och en transparens innan man sätter igång, säger Centerpartiets Håkan Bengtsson.

Frågan behandlades under tisdagen av kommunstyrelsen.

HP har nyligen berättat om den maktförskjutning som kommunledningen vill göra, till kommunstyrelsenivå. Motivet uppges vara att få fram snabbare beslut, då kommunen exempelvis vill vara med i budgivning på mark och fastigheter.

ANNONS

Socialdemokraternas Ronny Löfquist anser att det faller sig naturligt att kommunstyrelsens 18-miljonerspott också används till att ge tjänstemännen uppdrag med nya planer.

– Eftersom kommunstyrelsen har planmonopol och beslutar. Då bör de även ha pengarna, säger han.

Sverigedemokraterna i kommunstyrelsen, där alla partier är representerade, avstod att rösta i voteringen över yrkandet som las av Bengtsson (C).

ANNONS