Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Strandskyddsdispens för fritidshus

En man får strandskyddsdispens för att kunna bygga två stugor på Lerudden vid Yasjön. Stugorna har markägaren tänkt att hyra ut till turister för exklusiva naturupplevelser.

Det var i maj förra året som markägaren ansökte om strandskyddsdispens för bygget av stugorna. Han har själv ett fritidshus intill platsen på Lerudden i Östra Bälshult, och ser möjligheter för att utveckla turismen i området.

”Vi vill kunna erbjuda kunder ett större urval exklusiva upplevelser inom området, bland annat fiske, boende i naturnära läge, servering av lokalt producerade råvaror, vandring, cykling och kanotturer”, skrev han i ansökan.

Mannen framhöll att lokala företag skulle gynnas av projektet och önskade även dispens för mindre gräv­arbete för att göra stranden mer lättillgänglig för funktionshindrade.

Samhällsbyggnadsnämnden ger mannen strandskyddsdispens för stugorna, som ska vara på mellan 70 och 80 kvadratmeter.

I bedömningen har det vägts in att det handlar om en plats som ingår i ett LIS-område och som redan är bebyggd. Stugorna är placerade 40 meter från vattnet, vilket är längre bort från strandlinjen än det hus som redan finns på platsen och allmänhetens tillträde bedöms därför inte påverkas av bygget.

Tomtgränsen i söder ska dock tydligt markeras med enklare staket för att markera var hemfridszonen slutar.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här