Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utsortering av matavfall med en grön tunna för brännbart restavfall och brun tunna för matavfall, som återvinns till biogas. Bild: Isabel Bark/HP Arkiv
Utsortering av matavfall med en grön tunna för brännbart restavfall och brun tunna för matavfall, som återvinns till biogas. Bild: Isabel Bark/HP Arkiv

Strängare regler: Nu måste alla hushåll sortera ut matrester

Från och med den första januari 2021 går det inte längre att slippa undan utsortering av matavfall. Då försvinner abonnemangsformen ”Osorterat avfall” för invånare som har avfallsabonnemang med Hylte kommun.

Därmed blir det obligatoriskt för alla hushåll att sortera matavfall respektive restavfall för sig. Kommunen och Sandahlsbolagen, som kör sopbilar i Hylte, kommer att leverera bruna soptunnor till de abonnenter som i nuläget bara har en grön tunna för osorterat avfall.

För invånare som slarvar med sopsorteringen kan misstagen bli dyra. Kommunen tar ut en felsorteringsavgift på 2 500 kronor för dem som inte bättrar sig efter två varningar.

I Hylte kommun slängs matrester i bruna papperspåsar som bland annat går att hämta på återvinningscentralen Borabo och i kommunens kontaktcenter. Kommunen har tidigare haft problem med att Hyltebor använder de gröna plastpåsarna från Halmstad för matavfall. Felsorteringen innebär en extra kostnad för Hylte eftersom kommunen har ett helt annat sopsorteringssystem än Halmstad.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här