Stora Enso ska sanera flera kilo PCB i laboratoriebyggnad

Stora Enso har PCB i sin laboratoriebyggnad i Hyltebruk. Nu ska företaget sanera anläggningen från det miljö- och hälsoskadliga ämnet som finns i fönster och dörrar i brukets laboratoriebyggnad.
– Det är sista steget på en lång väg där vi har rensat upp, säger brukschef Håkan Naij.

ANNONS
|

Stora Enso har tidigare fått dispens av stadsbyggnadsnämnden i Hylte för att avvakta med saneringen i fem år. Skälet som angavs var att fönstren som ska saneras sitter svåråtkomligt på en hög höjd, vilket kräver ställningar för att kunna utföra saneringen.

Företaget ansökte förra året om ytterligare dispens, nu hos länsstyrelsen i Halland, för att skjuta på saneringen tills en renovering av fönsterna var aktuella. I ett senare skede ändrade sig Stora Enso och vill genomföra saneringen samt vara klara till sommaren 2023. Nyligen har länsstyrelsen beviljat dispens fram till september 2025.

– För att de planerar en åtgärd så ger vi dem dispens för att de ska hinna med åtgärden, säger miljöhandläggare Isabell Fritiofsson.

ANNONS

Anledningen till den längre dispensen än tidsplanen är att länsstyrelsen vill ge Stora Enso höjd för oförutsedda saker som fördröjer arbetet.

– Vi tyckte att det kändes rimligt med den längden på dispens eftersom tidsplanen ändå var så pass kort som till nästa sommar, därför fick de inte de fulla fem åren som de ansökt om, säger Fritiofsson.

PCB förbjöds 1978

PCB var tidigare vanligt i byggnadsmaterial, men förbjöds för nyanvändning 1978 eftersom det är ett skadligt ämne för miljön och människan. Enligt Naturvårdsverkets riktlinjer ska halter på över 50 ppm avlägsnas i samband med byggnadsarbeten medan allt med halter över 500 ppm ska saneras vid upptäckt.

I det här fallet handlar det enligt Stora Ensos egna tester om drygt 5,7 kilogram PCB med halter över 55 000 ppm i fönsterfogarna.

– Vi har gått igenom de gamla lokalerna och identifierat PCB för att sanera. De här fönstren som är aktuella nu är den sista delen i PBC-saneringen som vi genomför, säger Håkan Naij, brukschef på Stora Enso.

Beräknad kostnad: 1,5 miljoner

Enligt Naij ska inte arbetet på bruket påverkas av åtgärden, som enligt företaget själva beräknas kosta 1,5 miljoner kronor att genomföra.

– Det är vad det kostar att göra en sådan här sanering. Det känns alltid bra när man kan konstatera att vi är färdiga med det vi är ålagda att göra, säger Håkan Naij och avslutar:

ANNONS

– Vi gör det så snabbt som vi får folk som kan göra det och det går att lösa. Vi har inte tänkt att avvakta utan vi gör det så fort som vi får ihop det med resurser och annat. Saneringsmässigt tror jag inte att det är något svårt objekt för en expert på området.

LÄS FLER NYHETER OM STORA ENSO I HYLTE:

ANNONS