Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Att kärnverksamheterna fungerar är det allra viktigaste – skola, vård och omsorg”, menar Stina Isaksson (SD). Bild: Isabel Bark
”Att kärnverksamheterna fungerar är det allra viktigaste – skola, vård och omsorg”, menar Stina Isaksson (SD). Bild: Isabel Bark

Stina Isakssons önskan är att skolan ska prioriteras högst

Vårens coronakris har ökat samarbetet över partigränser inom kommunpolitiken, menar Stina Isaksson. Gruppledaren för SD i Hylte tycker att det är dags att prioritera kärnverksamheterna skola, vård och omsorg högst.

Hallandsposten träffar kommunens toppolitiker halvvägs mellan valet 2018 och nästa val, 2022. Den tredje och sista delen handlar om sverigedemokraten Stina Isaksson.

Förra valet ökade SD både nationellt och i kommunvalet. I Hylte blev Sverigedemokraterna det näst största partiet. Stina Isaksson firade framgången i Rydögården, med sitt yngsta barn i famnen.

– Han blev faktiskt vår andra ”valbebis”, för vi hade en nyfödd valet 2014 också.

Under valspurten 2018 berättade Stina om hur hon ofta ägnar sena kvällar åt att skriva motioner. Engagemanget i lokala frågor, stora som små, är det som driver henne.

– Att kärnverksamheterna fungerar är det allra viktigaste – skola, vård och omsorg. Men jag tror inte vi hade några specifika vallöften inför förra valet. Vi är noga med att inte lova något vi inte kan genomföra.

Halvvägs. Stina Isaksson berättar om tiden efter valet 2018 och hur hon ser på de kommande två åren. Bild: Isabel Bark
Halvvägs. Stina Isaksson berättar om tiden efter valet 2018 och hur hon ser på de kommande två åren. Bild: Isabel Bark

Stina Isaksson är inte förvånad över att kostnaderna för skolans verksamhet och för ekonomiskt bistånd har ökat i Hylte kommun.

– En varningsklocka var att vi tog emot väldigt många nyanlända och man visste att det skulle medföra kostnader. Jag anser fortfarande att vi inte ska skära ned på skolan och om man tar emot ny befolkning måste man vara beredd att ta ansvar för de invånarna också.

Gick det att förutspå att barn- och ungdomsnämnden skulle dras med stora underskott?

– Ja, på det viset att nämnden har fått för liten budget som inte har täckt de faktiska kostnaderna. Politik handlar om prioriteringar. Man kanske inte kan ha fri sommarmånad på förskolan och gratis busskort för unga.

Under verksamhetsbesök på skolor har hon själv fått intrycket av att personalen är stressad och har för hög arbetsbelastning.

– En ökad budget hade kunnat göra att skolan kan ha den personal den behöver. Jag hoppas också att man verkligen vågar satsa på ordentligt på resursskolan så att man kan göra något bra av den.

Samarbete över partigränserna

Vårens coronakris har inneburit att kommunpolitikerna har samarbetat mer över partigränserna.

– Jag tycker att det har fört Hyltepolitiken framåt. Vi har kunnat ha en bättre dialog och man lyssnar mer på förslag från olika partier. Jag hoppas att det kan fortsätta så. Alla vill vi ha en levande kommun och att fler ska vilja flytta hit.

Stina tror att coronakrisen kommer ha påverkan även på valet 2022, genom att trygghet och stabilitet blir ännu viktigare för invånarna.

– Då blir det extra viktigt för oss i SD att visa att vi är beredda att kliva upp och ta ansvar för kommunen.

Stina Isaksson (SD) ger en lägesrapport mitt emellan valet 2018 och valet 2022. Bild: Isabel Bark
Stina Isaksson (SD) ger en lägesrapport mitt emellan valet 2018 och valet 2022. Bild: Isabel Bark

För det lokala partiet blir det lika viktigt att prioritera kärnverksamheterna inför nästa val som vid valet 2018.

– Vi ska ha en fungerande skola och ge eleverna de bästa förutsättningarna för framtiden. Vi vill ha en öppenhet och transparens där vi berättar hur det går för kommunen. Det tror jag medborgarna hade uppskattat.

Värnar om småskolor

En oro som Stina har är att de mindre skolorna ska bli nedläggningshotade i framtiden, även om det i nuläget inte finns något sådant beslut.

– Det känns lite som att det kan bli färre enheter om det inte finns tillräckligt stort elevunderlag. Samtidigt är skolorna viktiga för att de små samhällena ska leva vidare. De små skolorna känns mer familjära.

Fakta: Stina Isaksson

Bor: I Hyltebruk

Ålder: 37 år.

Gör: Politiker på heltid. Gruppledare för Sverigedemokraterna i Hylte och är bland annat ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, barn- och ungdomsnämnden, regionfullmäktige och regionstyrelsen.

Familj: Make och fem barn.

Om sommaren: ”Det blir hemester i vårt nya, underbara hus och en vecka på Öland. Jag ska försöka vara ledig en månad. Bara vara och njuta med familjen.”

På grillen i sommar: ”Gärna kött, kanske en flintastek.”

Bästa utflyktsmålet i Hylte kommun: ”Mårås naturreservat är väldigt fint. Det finns ett lugn där.”

TIDIGARE DELAR I ARTIKELSERIEN:

LÄS MER: Ronny Löfquist vill satsa framåt och trotsa motvindarna

LÄS MER: Anna Roos tänker inte ge upp sina hjärtefrågor

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!