Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Stina Isaksson (SD) om sin nya roll: ”Trivs som fisken i vattnet”

I början av året flyttade sverigedemokraten Stina Isaksson in i sitt kontor på kommunhuset. I efterdyningarna till kommunvalet i höstas röstades hon fram till nytt oppositionsråd vid en dramatisk omröstning där centerpartisten Anna Roos fick se sig snuvad på posten.
HP kan även avslöja hur mycket Stina Isaksson och kommunrådet Ronny Löfquist (S) tjänar i månaden.

Stina Isaksson (SD) har börjat komma in i rollen som Hyltes nya oppositionsråd och har ”flyttat in” i sitt nya kontor, tvärs över korridoren från kommunrådet Ronny Löfquists (S) kontor i kommunhuset i Hyltebruk.

– Det är en stor omställning för nu företräder jag inte bara mitt parti, utan även Hylte kommun och ska granska de som styr. Det är mycket nytt ansvar men det känns jättekul. Nu får jag vara med och tycka till i ärenden från början. Det händer något nytt och spännande varje dag.

I likhet med Ronny Löfquist kommer hon att representera i Hylte kommun vid olika officiella tillställningar i kommunen.

Även om valet i september var en framgång för SD, både på nationell och lokal nivå, blev tiden efteråt minst sagt stormig för Stina Isaksson. Efter att hon spridit känsliga personuppgifter om en vårdtagare på Facebook startades tre olika utredningar av kommun, polis och Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) eftersom ett sekretessbrott misstänktes ha begåtts inom omsorgen. Utredningarna är i dag nedlagda.

LÄS OCKSÅ: Stina Isaksson (SD) spred känsliga uppgifter om en vårdtagare på Facebook

LÄS OCKSÅ: Suzana Wiman (SD) frias från misstankar om sekretessbrott

Stina Isaksson var aldrig utpekad för något brott, men lämpligheten i att hon spred uppgifterna ifrågasattes.

Vändpunkten

Efter valet har också två av tio ordinarie ledamöter för SD lämnat sina platser i kommunfullmäktige och ersatts av nya namn.

SD är det näst största partiet i Hylte så det känns bra att jag blev vald ur en demokratisk synvinkel. Jag trivs som fisken i vattnet i min nya roll.

Men den 8 december kom en vändpunkt för Stina Isaksson. Hon vann den slutna omröstningen när kommunfullmäktige skulle utse kommunstyrelsens andra vice ordförande, som även innebär rollen som oppositionsråd.

– SD är det näst största partiet i Hylte så det känns bra att jag blev vald ur en demokratisk synvinkel. Jag trivs som fisken i vattnet i min nya roll.

För hennes företrädare Anna Roos (C) kom utfallet som en chock. Roos menar, med stöd av sitt parti, att det var en uppgörelse mellan Sverigedemokraterna och Framtid Hylte.

Ville ha stabilitet

Anna Roos hävdar att SD fick oppositionsrådsposten under villkoret att de lade ner sina röster i ärendet om att minska nämndernas storlek, vilket resulterade i att Framtid Hylte fick majoritet i nämnderna.

– För att skapa någon form av stabilitet i kommunen valde vi att lägga ner våra röster i den omröstningen. C och M ville bara skapa kaos och att S skulle tvingas styra i ett väldigt svårt läge men med osäkerhet över nämndernas budget, kommenterar Stina Isaksson.

LÄS OCKSÅ: Anna Roos (C) nya vardag efter tiden som oppositionsråd

Direkt efter omröstningen beskrev hon att hon var glatt överraskad över att bli vald till oppositionsråd och att det kändes overkligt.

– När de läste upp siffrorna trodde jag faktiskt att Anna Roos skulle få fler röster än mig.

”Det blir mer på riktigt”

– Nu när allt har lagt sig känns det så roligt att jag blev vald. Jag har inte haft ett kontor innan, utan har mestadels suttit hemma i köket. Nu kan jag sitta och arbeta ostört och styr själv över min arbetstid. Det blir mer på riktigt. Hur mycket jag jobbar och hur väl jag representerar kommunen ger ju utslag i nästa val.

Som oppositionsråd har Stina Isaksson en tjänst på 80 procent och tjänar 45 760 kronor i månaden. Kommunrådet Ronny Löfquists tjänst är på 100 procent och han har ett månadsarvode på 57 200 kronor. Uppgifterna kommer direkt från Hyltes kommunchef Emma Gröndahl under fredagseftermiddagen.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!