Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppkopplad. Daniel Larsson, Unnaryd Modell. I bakgrunden syns Anders Åkesson och Henrik Erlingson (C). Bild: Jens Andersson

Statlig fiber ska göras tillgänglig

Centerpartister från alla politiska nivåer besökte Unnaryd Modell under fredagen för att diskutera hur statliga fibernät kan göras tillgängliga för privatpersoner och företag.

Tio år har gått sedan det första fibernätverket grävdes ned i Unnaryd, men det dröjde till januari i år innan den första kunden kopplades upp mot det. Och det krävdes en hel del tjat för att det över huvud taget skulle bli av. Det berättar Daniel Larsson från Unnaryd Modell, som nu har fiber mellan företagets två produktionsanläggningar på den lilla orten.

Det tog två år innan företaget kunde köpa in sig på nätet, som ägs av delvis statliga Skanova.

– Fibern har helt enkelt inte varit avsedd för privatmarknaden från början, säger Daniel Larsson.

Fiberledningen i Unnaryd grävdes förmodligen ned i samband med den satsning på adsl som staten gjorde i början av millennieskiftet. Sedan dess har den legat där – oanvänd. När investeringen gjordes fanns det ingen tanke på att fiber skulle efterfrågas av företag – och än mindre av privathushåll – i framtiden. Den tänkta fiberanvändaren var staten själv.

Men nu är framtiden här och framtiden kräver fiber. Fler och fler verksamheter är beroende av att finnas på nätet och av en snabb och driftsäker uppkoppling.

Anders Åkesson är riksdagsledamot, och en av de centerpartister som besökte Unnaryd i går:

– Vi måste ha fiber om vi ska kunna locka företag och invånare till landsbygden. Och det är bråttom. Att sälja ett hus utan fiber om tio år, är som att sälja ett hus utan vatten och avlopp i dag.

Det investeras visserligen stora belopp i fiber, men främst i storstäderna. Ett sätt att skynda på utbyggnaden av fiber på landsbygden skulle kunna vara att använda de statliga fibernät som redan finns, men som inte vänder sig till den privata marknaden i dagsläget.

Statliga och underutnyttjade digitala motorvägar, likt den som löper under Unnaryd, finns det nämligen gott om.

Tillsammans äger staten 23 000 kilometer fiber, vilket är en väsentlig andel av den totala fibertillgången i Sverige. Den sträcker sig över hela landet och näten kompletterar varandra i stor utsträckning.

– Det finns en stor överkapacitet. Problemet är att det inte ingår i de statliga företagens uppdrag att sälja fiber och i de fall de gör det blir priserna alldeles för höga. Det är billigare för oss att gräva själva, säger Daniel Eriksson, bredbandsentreprenör som inriktat sig på fiberutbyggnad på landsbygden.

Häromdagen tillsatte dock regeringen en utredning som ska se över möjligheterna att effektivisera användningen av de statligt ägda bredbandsnäten.

– Det behövs en myndighet som ser till att företag och boende på landsbygden får tillgång till den infrastruktur som egentligen redan finns, säger Anders Åkesson.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!