"Stammen ökar, men det skjuts också fler"

Ansvaret för den ökande vildsvinsstammen kan inte enbart läggas på jakträttsinnehavarna menar Jägareförbundet. De noterar att vildsvinsstammen ökar men också att avskjutningen ökat. För att komma tillrätta med problemen understryker de vikten av samarbete och samverkan.

ANNONS
|

– Storleken på stammen i Halland har stått still under några år, men avskjutningen ökade med 40 procent under 2017/18, vilket tyder på att stammen ökat och lokalt kan det medföra stora problem, säger Thomas Ohlsson, länsansvarig jaktvårdskonsulent samt regionansvarig för viltdata/viltövervakningen.

Ohlsson som skriver vildsvinsbarometern på Svenska jägareförbundets hemsida, noterar där att det kommer rapporter från många håll i länet om att det är ovanligt mycket vildsvin i markerna samt att det för årstiden är gott om nyfödda kultingar. Där avråder han också utfodring med sockerbetor och andra rotfrukter.

– Att utfodra med bröd eller godis är olagligt. Alla processade grejer är olagligt att utfodra med, likaså kött. Sockerbetor är inte olagligt, men olämpligt. Hittar man en plats med olaglig utfodring ska man polisanmäla, säger Ohlsson.

ANNONS

Men eftersom vildsvin är mycket duktiga på att inte exponera sig är en åtel ett viktigt verktyg i jakten. Enligt Ohlsson skjuter de jägare som fodrar i snitt tre gånger fler vildsvin än de som inte gör det.

– Det kan bli problem om man lägger utfodringsplatser för nära skadekänsliga platser. De ska ligga långt därifrån och det ska bara vara så kallade "skjutåtlar" där det ligger mat, men endast så mycket att grisarna stannar till så länge att man hinner skjuta, säger Ohlsson.

I barometern uppmanar Ohlsson också jägarna att undvika att bedriva jakt i skogen och istället jaga grisarna där de ställer till problem.

– Här måste markägaren hålla koll och ställa högre krav på jägaren eller jaktlaget som arrenderar. Direkt när man ser att det har varit grisar så ska det sitta en jägare kvällen efter. Här måste det till bättre samverkan och samarbete markägare och jägare emellan.

En vildsvinsflock kan röra sig omkring 10 kilometer under en natt och en flock kan beröra flera markägare.

– Enskilda markägare som av någon anledning inte tillåter jakt på sin mark motverkar därför hela avskjutningspolitiken. Vildsvinen lär sig fort var de får vara i fred. Då går de ut och äter på angränsande marker och återvänder sedan dit där de får vara i fred. Sådana vita fläckar av jakt ställer till problem och kan bli en riktig grisfabrik.

ANNONS

Att jaga med fällor tycker inte Ohlsson är aktuellt och menar att det vore oetiskt att jaga ett sådant stort och intelligent djur på ett sätt som kan stressa djuren mycket. Dessutom, menar han, att det inte är så effektivt som många tror, med hänvisning till att vildsvinen snabbt lär sig.

– Det är ett hårt jakttryck som gäller. Utfodra långt bort från skadekänsliga områden och jaga där de gör skada. Det är ganska lätt att förvalta vildsvin egentligen, men sen handlar det om att vi människor ska göra likadant.

Ohlsson pekar också på att det måste bli möjligt för jägarna att sälja vildsvinskött direkt till kund för att hålla ett konstant högt jakttryck.

– Det klart att det blir ett incitament till att jaga mer om man vet att man kan bli av med det när frysen redan är full. Det är oetiskt att ta livet av något och sedan bara låta det ruttna upp. Det är ett problem, men vi jobbar på att förenkla systemet, säger Ohlsson.

LRF och Svenska jägareförbundet gjorde tidigare i år gemensam sak och lämnade ett förslag till regeringen om förändrad lagstiftning. De föreslår där att regelverket ska bli mer som i Tyskland där jägarna själva kan sälja kött direkt till privatpersoner eller restauranger, utan att det som i Sverige idag måste gå igenom godkänd vilthanteringsanläggning.

ANNONS
ANNONS