Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Harsprångsledningen mellan Fröslida och Spenshult. Bild: Lennart Hildingsson
Harsprångsledningen mellan Fröslida och Spenshult. Bild: Lennart Hildingsson

Större risktagning - ledningsgatan breddas inte

Svenska kraftnät ställer in samråden för nya Harsprångsledningen. Istället genomför man stolp- och ledningsbyte i den befintliga kraftledningsgatan, som löper genom Halland.

Detta leder till en enklare tillståndsprocess, som håller sig inom den statliga myndighetens nuvarande koncession. Man frigör sig dessutom från de protester som kommit från markägare vilka riskerat lämna ifrån sig mark för de nya ledningarna.

– Vi hoppas ändå kunna genomföra informationsmöten för allmänheten. Vi får se efter sommaren, med hänsyn till coronarisken, hur vi ska genomföra detta, säger Per Löfgren, projektledare för etappen Horred - Breared, vilken skär genom den västra delarna av Hylte kommun.

Han förklarar att Svenska kraftnät gjort nya riskbedömningar för den nya stamnätsledningen (400 kilovolt). Eldistributionen sker idag två parallellgående kraftledningsknippen i samma gata, ibland där markförhållanden lett till att de hängts i samma stolpar (julgransmodell).

Ambitionen har varit dela på ledningarna, varför det har bedömts krävas en bredare gata.

När Svenska kraftnät presenterade projektet vintern 2018/2019 övervägde man till och med att vissa delar bygga en helt ny och bredare kraftledningskorridor för etappen, mer västligt belägen än den befintliga. Den idén övergavs redan våren 2019.

– Vi har önskat undvika risken att om någon ledningsstolpe faller, att den påverkar den andra parallella ledning elektriskt eller till och med fysiskt. Då skulle båda distributionsvägarna för el slås ut samtidigt, säger Per Löfgren.

Nu har man inom bolaget vägt riskerna kring detta och bedömt dem ”tillräckligt låga”, som han säger, då man håller sig inom bredden på den gata man redan har. De nya blivande kraftledningsstolparna får nya placeringar, eftersom de sätts upp innan de gamla rivs.

– Vi förhindrar att det blir ett större intrång, framför allt hos skogsägare och vi själva spar också i viss mån tid i projektet.

Det tillstånd som trots allt krävs söker bolaget hos Energimarknadsinspektionen och kommer att vara klar för behandling i början av 2021.

Byggstarten planeras bli först om sex år.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!