Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Besökarna vid kvinnans boende rullade sitt eget röka och det var
Besökarna vid kvinnans boende rullade sitt eget röka och det var "inte vanlig cigarettrök" som osade i trapphuset utanför, berättar vittnen. Bild: Jonatan Bylars/arkiv

Stödjare blev rädd för funktionsnedsatts ”vänner”

En kvinna med funktionshinder hotade en boendestödjare till livet, vilket tillsammans med ett haschmissbruk leder henne till rättegångssalen.

Hoten riktades sent i våras mot en bondestödjare och även dennes kollega. Kvinnan, som har ett boende i Hylte med tillsyn baserat på hennes intellektuella funktionshinder, ville att boendestödjare skulle dra tillbaka en orosanmälan.

En rapport av den karaktären hade gjorts veckan innan, efter ett besök i kvinnans lägenhet. Där hade hon suttit med några personer insvepta i en cigarettrök av ”inte vanligt” slag. På bordet hos kvinnan låg tillbehör och papper för att rulla egna cigaretter.

Besökarna kördes då bort, kvinnan påmindes om reglerna för boendet och lägenheten vädrades ut.

Efter veckoslutet fick stödjaren ta emot hot, både via sms och genom att kvinnan ringde upp honom. Hon sa att hon hade både pistol och kniv och skulle döda honom om han inte tog tillbaka rapporten om den rökiga tillställningen. Vid ett av samtalen hördes andra röster i bakgrunden som frågade om stödjarens personliga förhållanden.

Den anställde rapporterade till sin chef vid omsorgsförvaltningen, som i sin tur omedelbart polisanmälde hoten.

Till polisen har boendestödjaren uppgett att han inte var orolig för vad just kvinnan kan göra, utan istället för vad de för honom okända ”killarna i bakgrunden” kunde hitta på.

Under tiden polisutredningen kring detta har pågått har den intellektuellt funktionsnedsatta kvinnan under sommarmånaderna blivit föremål för polisingripande vid åtminstone tre tillfällen i Halmstad; innehav och missbruk av hasch på offentlig plats och stöld av en 37-centiliters flaska sprit från en Systembolagsbutik.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här