Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Avkopplande. På flera ställen i den stora trädgården kan man slå sig ner bland blommorna. Här sitter Sonja Andersson vid en grupp med bland annat röd solbrud.

Sonjas jätteträdgård fylls av tåliga torparväxter

Trädgården på 4 000 kvadratmeter i Mosshult är Sonja Anderssons stora fritidsintresse. Helt naturligt eftersom hon bor mitt i den.

– De senaste 15 åren har jag haft mer tid till trädgården. Och speciellt sedan jag blev pensionär efter tolv år som kyrkogårdsarbetare i Färgaryd. Men intresset har alltid funnit, säger hon.

– Det är spännande att följa årstiderna och naturens växlingar. Att anlägga en trädgård tycker jag är roligt. Jag gillar att vara ute och jobba med händerna och se resultatet av vad jag gör. Att arbeta med kroppen, över huvud taget.

Den stora tomten, totalt 6 000 kvadratmeter, är en avstyckning från grannstället Södergården Wäst, föräldragården där hon är född och uppvuxen. Namnet på fastigheten med 1800-talsgården som hon bebott sedan 26 år döpte hon till Bastulyckan efter en gammal karta över Mosshults by som visade att åkrarna hade namn.

– Eftersom det är ett gammalt hus har jag mycket gamla växter, så kallade torparväxter. Fingerborgsblomma, pioner, prästkragar, dagliljor, gammaldags rosor, ålandsrot. Och syrener givetvis, berättar Sonja Andersson.

– Jag försöker välja tåliga växter. Det finns en del som jagar rariteter och växter från känsliga klimat men det roar inte mig. De ska klara sig utan att man behöver vintertäcka.

På våren gör hon en rejäl storstädning men sedan tycker hon inte att det är så mycket arbete.

– Mest jobbar jag med gräset, mer än rabatterna. Växterna kväver ogräset. Det är inte en prydlig trädgård, den ligger på landet och är rufsig och självsår sig. Trivs en växt på ett annat ställe än jag tänkt får den stå kvar där.

Innan hon började anlägga trädgården var det betesmark som slogs med lie, med några rabarberstånd och syrener.

– Jag visste inte vad det skulle bli när jag började, bara att det skulle bli något. Trädgården är avpassad efter vad det är för hinder jag stött på, säger Sonja Andersson som brutit mängder av sten och lagt murar.

En tur med åkgräsklipparen för att klippa gräsmattorna tar två timmar och hon har en vagn på släp med redskap.

Trädgården tar större delen av hennes lediga tid, när vädret tillåter. Men hon har andra intressen med. Som gammal C-politiker med 20 år i fullmäktige är hon nämndeman och tillbringar ett par dagar i veckan i tingsrätten.

– Det är väldigt skönt att få komma hem och gå ut ett par timmar i trädgården och rensa hjärnan. Det är avkopplande.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här