Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hjälper till. Dennis Rumpunen och Axel Berggren har under tre veckor arbetat på fritidsgården där de jobbat som assistenter åt fritidsledarna och aktiverat barnen.

Sommarjobbare nöjda med kommunuppdrag

Två 17-åringar som spelar biljard och fotboll hela dagarna kunde ha varit vilka sommarlovslediga killar som helst. Men det är just de här killarnas sommarjobb.

– Det är jätteroligt, vi gör saker vi gillar fast med barnen. Det är perfekt, säger Axel Berggren.

Han och Dennis Rumpunen har under tre veckor spenderat sina dagar på Örnaskolan där de jobbat på sommarfritidsgården som är öppen för alla barn mellan 6–16 år.

Under fritidsledare Lena Siljebo har de fått hjälpa till att ta hand om barnen som kommit dit för att ha något att göra på dagarna.

– Det är en bra erfarenhet att testa på hur det är att jobba heltid och så är det såklart gött att tjäna egna pengar, säger Dennis Rumpunen.

I våras fyllde de båda i ansökan, men hade inte några direkta förhoppningar om var de ville jobba. Båda kryssade för fritid och den första arbetsperioden och hamnade därför på fritidsgården.

– Jag är nöjd. Det har varit väldigt lärorikt och kul, säger Dennis och Axel stämmer in.

– Jag trodde att det skulle vara mer uppstyrt och bestämt vad barnen skulle göra varje dag, men det fungerar jättebra som det är nu att barnen kan göra det de vill mer spontant, säger han.

Killarna har fått dra ett stort lass, även om det varit aktiviteter som de själva har gillat. Förutom spontana aktiviteter som pyssel, tv-spel, fotboll och biljard har de varje vecka en planerad aktivitet. Denna vecka var de till exempel på Isabergs höghöjdsbana.

– Då fick vi följa med barnen upp och hjälpa dem klara av hindrena och peppa dem, det var riktigt kul, säger Dennis.

Tillsammans med ett par studiehandledare och fritidspedagoger har de tagit hand om 50–100 barn varje dag.

Det har varit en stor andel nyanlända barn vilket killarna har tyckt varit kul.

– De lär sig jättemycket svenska genom att vara här och det är bra integration. Alla barn behöver något att göra på dagarna så det är kul att de har kunnat vara här, säger Dennis.

Har det varit svårt att förstå varandra?

– Nej, om man bara har talat hyfsat långsamt har det inte varit något problem, och i så fall har studiehandledarna hjälpt till att översätta, säger Axel.

Kommunen sysselsätter drygt 70 ungdomar under sommaren där de flesta arbetar inom vård, barnomsorg eller fritidsverksamhet.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här