Wellpapparken fastnade i maskinen. Det var upprinnelsen till olyckan, som enligt Arbetsmiljöverket berodde på att maskinoperatören inte följde sina instruktioner.
Wellpapparken fastnade i maskinen. Det var upprinnelsen till olyckan, som enligt Arbetsmiljöverket berodde på att maskinoperatören inte följde sina instruktioner. Bild: Isabel Bark

Smurfitolyckan utredd efter arbetsmiljöinspektion

Olyckan då en arbetare på wellpappfabriken klämdes, berodde på att den klämde och dennes arbetskamrat inte följde instruktionerna för den maskin de jobbade vid.

ANNONS
|

Det slår Arbetsmiljöverket fast i sin utredning av olyckan. Den klämde maskinoperatören blev inte allvarligt skadad, men fick ändå köras till vårdcentral med ambulans.

HP har tidigare berättat om olyckan vid Smurfit Kappas fabrik i Brännögård, vilken inträffade 8 januari i år. Wellpappark som skulle vikas hade fastnat i maskinen och operatörerna satte maskinen igång för att lättare få loss de sista. Den enes arm klämdes då mellan balkar som lyftes.

Arbetsmiljöverket gjorde ett besök nyligen vid fabriken för att se maskinen och rapporten från detta anger orsaken till olyckan. Eftersom det är arbetsgivaren som enligt lag har det fulla ansvaret för arbetsmiljön vill nu verket att denne bättre ser till - via uppföljningar och kontroller - att personalen följer sina instruktioner.

ANNONS
ANNONS