Smittskyddsläkaren om trängsel på SD-möte: ”Olämpligt”

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd gäller alla, även politiska partier. Enligt biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren ska fysiska sammanträden därför undvikas i största möjliga mån.

ANNONS
LocationHylte||

– Att träffas tio personer i ett fysiskt möte utan att hålla avstånd är olämpligt ur ett smittskyddsperspektiv, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare på Region Halland, när Hallandsposten frågar henne om hon anser det lämpligt att ett politiskt parti håller ett fysiskt årsmöte i stället för digitalt, trots den fortsatt höga smittspridningen av covid-19.

Det var i söndags som Sverigedemokraterna i Hylte höll sitt årsmöte för ledamöter och flera externa gäster som hade bjudits in. Det totala antalet deltagare visade sig inte vara tio, utan 13 personer. Lokalen var avsedd för hundra personer, men vid fotograferingen valde ledamöterna ändå att stå tätt tillsammans. Till mötet hade också flera externa gäster bjudits in och partiets egna bilder från mötet visar att man inte höll smittsäkra avstånd.

ANNONS

LÄS MER:Lokala SD höll möte för 13 personer: ”Vi använde handsprit”

Vilka råd och restriktioner borde ledamöterna ha hållit sig till inför och under årsmötet?

– Alla bör så långt det är möjligt undvika fysiska kontakter. Möten och dylikt ska i största möjliga mån hållas digitalt. Möten som av något skäl måste hållas fysiskt ska hållas små och med avstånd mellan deltagarna, möjlighet att tvätta händerna och att alla som ses ska vara fullt friska, säger Maria Löfgren.

Vi ser att smitta sprids när vi träffar personer vi vanligen inte träffar och på sätt som innebär att till exempel avstånd inte kan hållas. De flesta möten kan hållas digitalt och bör göras så.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd gäller för alla och nationellt.

– Som arrangör av ett möte är man ansvarig för att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och man är dessutom som deltagare ansvarig för att följa de rekommendationer som gäller.

Digitala möten är att föredra

Även om ett politiskt årsmöte inte klassas som en allmän sammankomst så är det tillåtet för politiska partier att hålla mötet digitalt i stället för fysiskt. Det bekräftade Micael Arnström (S), ordförande i Hylte kommunfullmäktige, i gårdagens artikel.

– Jo, det får man. Inom Socialdemokraterna har vi i princip alla årsmöten digitala, till och med distriktskongressen. Det finns programvaror som gör att man kan ha slutna voteringar i en digital miljö, förklarade Arnström.

Enligt Maria Löfgren ska alla former av fysiska sammanträden undvikas i största möjliga mån just nu.

– Vi ser att smitta sprids när vi träffar personer vi vanligen inte träffar och på sätt som innebär att till exempel avstånd inte kan hållas. De flesta möten kan hållas digitalt och bör göras så.

ANNONS

Om ett parti ändå väljer att träffas i en lokal – ska lokalen då kontrolleras på något sätt innan mötet, i likhet med coronakontroller av butiker?

– Alla lokaler kommer inte kunna kontrolleras. Länsstyrelsen ansvarar för att följa upp enligt vissa rutiner, men i övrigt behöver arbetsgivaren eller den som upplåter lokalen, se till att riktlinjerna kan följas, säger Maria Löfgren.

Vilka konsekvenser kan det få för smittspridningen att personer ignorerar era restriktioner och träffas, trots att rekommendationen är att minimera antalet fysiska kontakter just nu?

– Det kan innebära ökad smittspridning vilket kan innebära både svår sjukdom och en högre belastning på sjukhuset och hela samhället.

LÄS TIDIGARE ARTIKEL:

ANNONS