Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsmiljöverket har hittills tagit emot bortemot 25 000 anmälningar om ”allvarliga” coronaincidenter på svenska arbetsplatser. Bild: Naina Helén Jåma/TT
Arbetsmiljöverket har hittills tagit emot bortemot 25 000 anmälningar om ”allvarliga” coronaincidenter på svenska arbetsplatser. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Smittfara på jobbet är allvarligt - även om ingen blir sjuk

Den covid-19-smittade gick till jobbet och jobbade nära sina arbetskamrater. Ingen av de övriga blev sjuka. Men arbetsgivaren - kommunen - anmäler det ändå som ett ”allvarligt tillbud” till Arbetsmiljöverket.

Till saken hör att den smittade inte visste om sitt tillstånd; det visades först vid ett coronatest två dagar senare.

– Om de i arbetsgruppen suttit nära varandra då risken för smitta fanns, ska det anmälas till oss, berättar Ulrika Scholander, sektionschef vid Arbetsmiljöverket.

Till dags dato har Arbetsmiljöverket tagit emot 22 702 anmälningar som är coronarelaterade, varav 1 125 kommer från Halland.

Den stora mängden ger exempelvis statistisk information om vilka yrkesbranscher där coronan är ett stort arbetsmiljöproblem. Till viss del hjälper den också Arbetsmiljöverket i uppdrag som lämnats av regeringen med koppling till pandemin.

Men att utreda vart och och ett, nej.

– Vi läser igenom alla. Sen gör vi en viss form av gallring, bland annat utifrån en bedömning om händelsen varit allvarlig eller ej, säger Ulrika Scholander.

Pusselbiten som Hylte lämnat gäller Kommunkontoret för två veckor sedan.

– Den anställde var ovetande att denne bar smittan, men exponerade en nära kollega. När denne så småningom testades var provet negativt, berättar Kjell Thoresson, vikarierande personalchef vid Hylte kommun.

Enligt honom har kommunen, som arbetsgivare, skickat ytterligare några incidentrapporter av samma slag, till följd av upptäckt exponering av influensan på sina arbetsplatser.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!