Smarriga kycklingrätter när unga elever tävlade i Kockduellen

Juryn från Sturegymnasiet kunde knappt sluta smaka på maten när Örnaskolans elever levererade sina paradrätter i tävlingen Kockduellen.
– Av de skolor jag varit på är detta bäst hittills, konstaterar Viking Lindgren, kökslärare på Sturegymnasiet.

ANNONS
LocationHyltebruk||

Högstadieskolor kan själva anmäla att de vill ställa upp i en deltävling av Kockduellen. På onsdagen hade turen kommit till Örnaskolan i Hyltebruk.

– Vi ska laga baconlindad kyckling med grekisk potatisgratäng. Den här potatisgratängen blir vår största utmaning, sade eleven Michelle Arvidsson i början av tävlingen.

– Deltagarna är niondeklassare med ett intresse för matlagning. Juryn går runt och ger eleverna tips och ställer även frågor om vad de tänker om framtiden och gymnasiet, berättar hemkunskapsläraren Annelie Ljungqvist Alexandersson.

Temat för dagen var kyckling och eleverna hade totalt en timme på sig att laga en god rätt för att imponera på juryn. De sista tio minuterna skulle ägnas åt att lägga upp maten vackert på tallrikar.

ANNONS

Provsmakning vid spisen

Juryn bestod av kockelever och köks- och restauranglärare från Sturegymnasiet. Mio Bengtsson, som läser andra året på restaurang- och livsmedelsprogrammet, var noga med att provsmaka under tiden Örnaskolans elever rörde runt i grytor och stekpannor.

– Vi tittar på hur de jobbar i köket, hur de lägger upp maten och självklart hur den smakar. Jag tror att det kan bli en tidspress i slutet för eleverna, säger Mio Bengtsson.

Slutlig vinnare blev till slut Naomi Bengtsson och Vendela Blom med sin mustiga kycklinggryta. De får delta i stadsfinalen på Sturegymnasiet i Halmstad i januari, där vinnaren senare kan få representera Halland i riksfinalen av Kockduellen i Stockholm.

ANNONS