Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

58 miljoner kronor kommer att läggas på att renovera Torups skola. Det klubbades slutgiltigt av kommunfullmäktige på torsdagen.  Bild: Lennart Hildingsson/arkiv
58 miljoner kronor kommer att läggas på att renovera Torups skola. Det klubbades slutgiltigt av kommunfullmäktige på torsdagen. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Slutgiltigt beslut: Torups skola ska renoveras för 58 miljoner

58 miljoner kronor kommer att läggas på att renovera Torups skola. Det klubbades slutgiltigt av kommunfullmäktige på torsdagen. Oppositionen såg först ut att vilja återremittera ärendet, vilket riskerade att fördröja renoveringen. Men så blev det inte.
– Vi hade ändå velat se vad en nybyggd, uppdaterad skola skulle kunna kosta, säger oppositionsrådet Anna Roos (C).

Hyltebostäder har vid en tidigare besiktning av Torups skola, som är byggd 1949, bedömt att renoveringsbehovet är stort och kommer att kosta 58 miljoner kronor, vilket kan jämföras med cirka 90 miljoner för en nybyggd skola.

– Från vår sida har det aldrig varit aktuellt att bygga en ny skola. Stommen på den skola vi har i dag har en livslängd på 150 år. Det är ytskikt och annat som behöver rättas till. Vi har dessutom två goda exempel på skolrenoveringar, i Unnaryd och i Kinnared, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) under debatten på torsdagens fullmäktigemöte.

LÄS MER: Trots den höga prislappen: Politikerna vill renovera Torups skola

Oppositionen (Centerpartiet och Moderaterna) har tidigare hintat att en minoritetsåterremiss kan vara på gång. I kommunfullmäktige kan ett ärende återremitteras om minst en tredjedel av ledamöterna vill det.

– Det här handlar om stora pengar. För oss är det viktigt att det blir en långsiktig och hållbar lösning. Beslutsunderlaget är för dåligt och lämnar för många frågetecken för att vi ska kunna godkänna förslaget, säger oppositionsrådet Anna Roos (C).

Saknar uppgifter om lokaler

Tanken var att ge tjänstemännen mer tid för att ta fram fler siffror – bland annat för att kunna väga ett nybygge mot renovering. Oppositionen ville veta vad pedagogiska lokaler, dränering av befintlig skola, skolbarnens utemiljö och evakueringslokaler skulle kosta.

LÄS MER: Bråk om Torups skola hotar att försena ombyggnaden

– När Ronny Löfquist säger att detta är det bästa investeringsunderlaget han har sett så vet jag inte om han skämtar eller om han verkligen tror det. Man har inte ens tagit med kostnader för evakueringslokaler under renoveringstiden, säger Håkan Bengtsson (C) och menar att det är ”högst osannolikt” att 58 miljoner räcker för hela skolrenoveringen.

”För oss är det viktigt att det blir en långsiktig och hållbar lösning. Beslutsunderlaget är för dåligt och lämnar för många frågetecken för att vi ska kunna godkänna förslaget”, sade oppositionsrådet Anna Roos (C) under fullmäktigemötet. Bild: Skärmdump
”För oss är det viktigt att det blir en långsiktig och hållbar lösning. Beslutsunderlaget är för dåligt och lämnar för många frågetecken för att vi ska kunna godkänna förslaget”, sade oppositionsrådet Anna Roos (C) under fullmäktigemötet. Bild: Skärmdump

Oväntat slut på en lång debatt

Men debatten om Torups skola fick ett något oväntat slut. Efter att Centerpartiet och Moderaterna hade ajournerat sig i en egen digital mötesgrupp valde de till slut att inte återremittera ärendet, utan avstod från att rösta under voteringen.

Därmed fick frågan sitt avgörande: kommunfullmäktige ger sitt klartecken att renovera Torups skola för 58 miljoner kronor.

– För barn och familjer i Torup med omnejd är det en fantastisk möjlighet att få en helrenoverad skola, säger Lisa Mogren (V).

Vi i oppositionen har inte sagt att vi måste bygga nytt, men vi måste tänka till, jämföra och ha ett bra underlag för att kunna ta ställning.

Malin Svan (C), andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, var under debatten kritisk och tyckte att majoriteten Framtid Hylte har sparat renoveringen av ”den sämsta skollokalen” till sist.

– Vi behöver veta den totala kostnaden för renovering respektive ny skola. Vi behöver också veta den framtida driftskostnaden i en renoverad respektive nybyggd skola. Vi i oppositionen har inte sagt att vi måste bygga nytt, men vi måste tänka till, jämföra och ha ett bra underlag för att kunna ta ställning, säger Malin Svan.

”Mycket glädjande”

Ronny Löfquist (S) tycker att torsdagens beslut är en vinst för Torups samhälle och för barnen och personalen på ortens skola.

– Det är mycket glädjande att vi nu kan köra med full fart, säger han till Hallandsposten kort efter att beslutet hade klubbats igenom.

”Från vår sida har det aldrig varit aktuellt att bygga en ny skola”, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) under debatten. Bild: Skärmdump
”Från vår sida har det aldrig varit aktuellt att bygga en ny skola”, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) under debatten. Bild: Skärmdump

Sverigedemokraterna ändrade sitt beslut från kommunstyrelsen till stöd för Framtid Hylte.

– Utan oss hade M och C ingen chans på minoritetsåterremiss. Vi har tänkt igenom detta och kommit fram till att det är en renovering som är aktuell och vi vill inte förhala processen, vilket skulle bli ännu dyrare för kommuninvånarna. Det var vi som fällde avgörandet i kväll, menar Stina Isaksson (SD).

Större behov av grupprum

Anna Roos (C) ser risker med att renovera den befintliga skolan, eftersom den är byggd utifrån hur behoven såg ut för 70 år sedan.

– Vi hade ändå velat se vad en nybyggd, uppdaterad skola skulle kunna kosta. Det är en annan pedagogik i dag med mindre klassrumsundervisning i helklass än på 1950-talet och det finns ett större behov av grupprum. Sådant hade vi behövt diskutera, säger Anna Roos till HP.

Majoritetspolitikerna har tidigare sagt att de vill inleda renoveringen av Torups skola under våren 2022.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här