Flera polispatruller var kallade till Hallgatan i Rydöbruk kvällen den 24 november förra året. Obs, arkivbild.
Flera polispatruller var kallade till Hallgatan i Rydöbruk kvällen den 24 november förra året. Obs, arkivbild. Bild: Andreas Olsson

Slagsmålet på Hallgatan ”går inte att reda ut”

Åklagaren har beslutat lägga ned polisutredningen kring det stora slagsmålet i höstas i centrala Rydöbruk.

ANNONS
|

– Det har inte gått att reda ut vilka som är gärningsmän, vilka som är målsägare och i vilken utsträckning det går att hävda nödvärn, förklarar åklagare Jannike Bjurenheim vid åklagarkammaren i Halmstad och som lett utredningen.

Ett står dock klart; det var två olika ungdomsgäng, med de flesta i övre tonåren eller något äldre, som drabbade samman en tidig tisdagskväll i slutet av november förra året. Jannike Bjurenheim har ingen uppgift att lämna om hur många personer som deltog i slagsmålet.

När polispatruller väl var på plats hade bråket, som i huvudsak utspelats kring husen på Hallgatan och vid Knystahallsparken nedanför, klingat av. Fem personer anmälde direkt att de blivit misshandlade, en av dem med ett ytligt skärsår i armen som uppgavs ha tillfogats av någon som varit beväpnad med kniv.

ANNONS

En av orsakerna till att de båda gängen samlades i Rydöbruk och gjorde upp, handlar om en misshandel på en av Hallandstrafikens bussar dagen innan. En 17-åring som efter lunchtid på måndagen satt på bussen i Hyltebruk, vilken var på väg mot Halmstad, fick ta emot ett antal knytnävsslag från en två år äldre kille, samtidigt med verbala anklagelser över något som gick bakåt i tiden.

– Händelsen på bussen hänger samman med bråket i Rydöbruk dagen efter, säger åklagare Bjurenheim.

Den har nu också lett till rättsligt efterspel. Knytnävsslagen på bussen är nämligen väl dokumenterad av bussens övervakningskamera och bevittnades också av chauffören och andra passagerare.

19-åringen, som hävdar att han endast fredade sig från sparkar då han var på väg att lämna bussen och passerade 17-åringens säte, åtalas för misshandel.

ANNONS