Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Slätteryds skola renoveras efter drygt 100 år

"Vi fick börja åka taxi till Unnaryd. Våra skolbänkar kördes också dit”, minns Berit Ryd, om när Slätteryds skola las ned 1954 tillsammans med en rad andra byskolor i Unnaryd.

Det har under några veckors tid varit en smula fart och fläkt runt Slätterydsskolan, vilket är ett av en handfull byggnadsminnen i Hylte kommun.

Ett arbetsgäng från Fjäla bygg utför arbetet. Då och då bjuds snickarna på kaffe och historier från Berit, som bor på gården intill. Hon växte även upp här på 1940- och 50-talet.

– Vi var omkring 15 elever i olika åldrar sista året, innan det las ned, berättar Berit Ryd.

Hembygdsföreningen har fyllt byggnaden med sina samlingar av föremål från 1900-talets tidiga skolverksamhet i Unnarydsbygden. Ett och annat är förvånande, bland annat uppstoppat älgtjurshuvud som med tom blick ser ut över skolsalen.

I salen visar Berit oss var de äldsta eleverna satt. Det var i raden närmast fönstret, medan de yngsta satt mot innerväggen där järnkaminen värmde i sin nisch på vintrarna.

– Byggnaden ser ut än i dag som den gjorde på den tiden. Men skolgården ser annorlunda ut. Vi lekte så mycket på den att gräset var bortnött, utom lite plättar här och var. Det fanns också en hagtornshäck som gick runt tomten, berättar Berit Ryd.

– Det läckte in i taket intill murstocken. Det är därför vi satt igång och reparera huset, berättar Maria Ström, som också bor i Slätteryd och är hembygdsföreningens ”intendent” för byggnadsminnet.

Länsstyrelsen har bidragit med drygt 370 000 kronor till takomläggning och renovering av matkällaren som finns under byggnaden.

Då och då, vid exempelvis Bolmendagarna, är det visning för allmänheten. Oftare ringer dock pensionärsföreningar och skolklasser och beställer visningar. Andra stannar spontant, bland annat semestrande turister. Då är det oftast Berit Ryd som går över till skolbyggnaden och låser upp.

Intill skolsalen finns bostaden för lärarinnorna. Dessa var i regel ogifta och bodde då ensamma.

Den siste som hade tjänsten var Signe Andersson. Hon var, berättar Berit Ryd, orolig till sinnet. På ovanvåningens sovrumsdörr sitter - till följd av Signes mörkerrädsla - tre reglar på insidan som kan skjutas igen och hålla den låst. Under en kort tid lyckades lärarinnan får Berits syster, Evy, till att sova hos henne om nätterna.

Slätteryds skola byggdes 1913. Det är den bevarade skolsalen, lärarebostaden och bland annat husets pärlspontspaneler som gjort att den 2007 förklarades som byggnadsminne.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!