Skyltsöndagen ”flyttas” och tomteparaden ställs in

Den traditionella skyltsöndagen i Hyltebruks centrum blir inte som vanligt i år. Butikerna siktar i stället på att sprida ut kunderna på fler timmar under lördagen.
– Det blir skyltlördag i stället för skyltsöndag.

ANNONS
LocationHyltebruk||

Nyligen skrev Hallandsposten att den planerade julmarknaden, som skulle ägt rum på första advent i Hyltebruk, ställs in på grund av coronavirusets ökade spridning.

LÄS MER:Coronahotet ställer in julmarknaden i Hyltebruk

Enligt tradition brukar det också vara skyltsöndag i Hyltebruks centrum på första advent. Men i år läggs allt fokus på lördagen i stället.

– Det blir skyltlördag i stället för skyltsöndag. Handlarna kommer inte ha öppet på söndagen. Det blir i stället att butikerna håller öppet en timme längre på lördagen. Då kan vi sprida ut kunderna bättre, säger Ann-Louise Carlsson från Företagarnas lokala sektion för handeln.

Pyntandet börjar tidigt

Fenomenet ”skyltsöndag” har ändrat betydelse genom åren. Förr innebar det att butikerna hade gjort julfint i sina skyltfönster de närmaste två söndagarna före julafton. Men nu börjar pyntandet redan i oktober–november och skyltsöndagen är mer sammankopplat med att butikerna håller öppet extra på första advent och bjuder sina kunder på julstämning.

ANNONS

– Numera är det vedertaget att skyltsöndag infaller på första advent. Då får det gärna vara något nytt och överraskande i butiksfönstren, även om många börjar med julskyltningen flera veckor i förväg. Förr var vi uppe till klockan två på lördagsnatten eftersom man inte fick visa skyltfönstret förrän på söndagen, det var väldigt hemlighetsfullt, säger Ann-Louise Carlsson, som driver butiken Olanders blommor & ting och har varit i branschen i 30 år.

För invånare som är ute och promenerar i Hyltebruk kommer skidklubben SK Hylte att anordna en rebus att lösa i butikernas skyltfönster på lördag.

Ann-Louise Carlsson sköter Företagarnas lokala sektion för handeln och driver butiken Olanders blommor & ting.
Ann-Louise Carlsson sköter Företagarnas lokala sektion för handeln och driver butiken Olanders blommor & ting. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv

Hur gör ni för att undvika trängsel i butikerna?

– Vi försöker begränsa antalet kunder inne i vår butik, kanske fyra-fem personer åt gången. Vi kommer eventuellt att ha ett kösystem där de får vänta utomhus eller komma tillbaka lite senare om det är för mycket folk på lördag, säger Ann-Louise Carlsson.

LÄS MER:Ny adventskalender ska gynna den lokala julhandeln

Ett annat julinslag brukar vara när Hyltebygdens mc-veteraner kör sin tomteparad genom Hyltebruks centrum. Men så blir det inte i år.

– Det blir ingen tomteparad i år, med tanke på att ingen gata är avstängd för detta och att butikerna bara har öppet på lördagen, säger Ove Melleroth, ordförande i Hyltebygdens mc-veteraner.

ANNONS

Förra året höll mc-veteranerna sitt 24:e rally:

ANNONS